Haymana Belediyesinden büyük hizmet: Mahallelerin su sorunları bir bir çözülüyor Haymana Belediyesinden büyük hizmet: Mahallelerin su sorunları bir bir çözülüyor

Ankara Manzarası Tablosu, Augustus Tapınağı'nda Ankaralılarla Buluşuyor

Koç Üniversitesi VEKAM tarafından 2018 yılında düzenlenen "Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi" sergisi kapsamında Türkiye’ye getirilen Ankara Manzarası Tablosu, 24 Eylül 2024 Salı günü Augustus Tapınağı'nda özel bir etkinlik ile Ankaralılarla buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Hollanda Büyükelçisi Joep Wijnands'ın katılımıyla gerçekleşecek bu etkinlikte, 18. yüzyıl Ankara’sının tiftik ticaretini resmeden tablo saat 19.00’da tapınağa yansıtılacak.

Ankara Manzarası Tablosu'nun Tarihi Önemi

Ankara Manzarası Tablosu, 18. yüzyılda resmedildiği düşünülen ve Ankara'nın tiftik ticaretindeki önemini yansıtan anonim bir yağlı boya eserdir. Rijksmuseum envanterinde yer alan bu tablo, dönemin Ankara’sını detaylı bir şekilde tasvir eder. Üst kısmında şehrin yapıları yer alırken, alt kısımda çarşıdan ve şehir hayatından sahneler bulunur. Özellikle tiftik ticareti ve sof dokumacılığı, tablonun merkezindeki önemli unsurlar olarak öne çıkar. Ankara Manzarası, uzun yıllar "Halep Manzarası" olarak anılsa da, 1970'li yıllarda Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen bir konferansta, tarihçi Semavi Eyice tablonun aslında Ankara'yı tasvir ettiğini ortaya koydu. Tablonun sağ alt köşesinde yer alan tiftik keçileri, eserin Ankara’ya ait olduğunun en güçlü kanıtı olarak kabul edilir.

Ankara'nın Önemli Yapıları Tabloda Yer Alıyor

Tabloda, Hacı Bayram Camisi, Julianus Sütunu, Ankara Kalesi ve Mahmut Paşa Bedesteni gibi dönemin önemli yapıları tespit edilmiştir. Ayrıca, Ankara'nın günümüze ulaşamayan üçüncü suru ve Kurşunlu Han da tabloda yer alan önemli mekanlardandır. Ankara Manzarası Tablosu, 2018 yılında Koç Üniversitesi VEKAM işbirliğiyle Rahmi M. Koç Müzesi'ne getirilmiş ve "Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi" sergisinde sergilenmiştir. Sergi sonrasında iki yıl daha müzede sergilenmesine karar verilmiştir. Tablonun tarihi eserlere atıfta bulunan 12 parçalık bir müzik albümüne ve bir animasyon filmine ilham kaynağı olması, eserle ilgili ilginin artmasına katkıda bulunmuştur.24 Eylül 2024'te Augustus Tapınağı'nda düzenlenecek etkinlikle Ankara Manzarası, bir kez daha Ankaralılarla buluşarak şehrin tarihine ışık tutacak.

Muhabir: Cansel Yıldız