Güneş koruyucular, özellikle tatil ve günlük yaşamda cildini koruyanlar için vazgeçilmezdir. Ancak, birçok kişi güneş koruyucu alırken bir uzmana danışmak yerine kendisi seçim yapmaktadır, bu da yanlış kullanıma yol açabilir. Doç. Dr. Asude Kara Polat, güneş koruyucuların bilinçli kullanılması gerektiğini belirtti.

Güneş Koruyucu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneş koruyucu tercih ederken yaş, cinsiyet, mevcut hastalıklar ve cilt yapısının dikkate alınması gerektiğini belirten Kara Polat, “Kişinin sivilcesi, egzaması veya gül hastalığı gibi dermatolojik problemleri olması güneş kremi tercihinde etkilidir. Bu hastalarda farklı güneş koruyucular tercih edebiliyoruz. Gebelik durumunda ise mineral filtreli güneş koruyucular öneriyoruz” dedi. Ayrıca, her ürünün herkes için aynı etkiyi göstermeyeceğini belirtti ve SPF 50 faktör ve üzeri koruyucuların tercih edilmesini önerdi.

Çocuklarda Güneş Koruyucu Kullanımı

Doç. Dr. Asude Kara Polat, pediatrik dönemde yani 6 aydan küçük bebeklerde güneş koruyucu kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Bu dönemde bebeklerin gölgede kalması ve açık renk kıyafetler giydirilmesi gerektiğini belirtti.

Eczane Ürünlerinin Tercihi

Kara Polat, yağlı ciltler için losyon ve jel formunda, akneli ve sivilceli ciltler içinse kompakt formda renkli güneş koruyucuların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Yanlış güneş koruyucu kullanımının istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini belirtti ve eczane ürünlerinin tercih edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Uzman görüşünün her zaman değerli olduğunu ekledi.

Güneş Işınlarının Zararlı Etkileri

Güneş koruyucu kullanımının cilt kanserlerinden korunmak için önemli olduğunu belirten Kara Polat, ultraviyole ışınlarının ciltte DNA hasarına sebep olduğunu söyledi. Bu hasarın ciltte lekelenme, ince kırışıklıklar ve prekanseröz lezyonlar gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Ankara’da taklit ve tağşiş yapan işletmeler hangileri? İşte, isim isim liste Ankara’da taklit ve tağşiş yapan işletmeler hangileri? İşte, isim isim liste

Güneş Yanığı ve Korunma Yöntemleri

Doç. Dr. Asude Kara Polat, saat 10.00 ve 16.00 arası doğrudan güneşe maruz kalınmaması gerektiğini belirtti. Alt ve üst göz kapağı, dudak, kulak ve el sırtı gibi bölgelerin mutlaka güneş koruyucu ile korunması gerektiğini vurguladı. Güneş yanığı olan kişilerin dermatoloji uzmanına başvurarak medikal tedavi almalarını önerdi.

Güneş Koruyucu Kullanım Önerileri

  • Güneşe çıkmadan 30 dakika önce cilde uygulanmalı.
  • 3 saatte bir yenilenmeli.
  • Terleme, yüzme ve spor sonrası mutlaka yenilenmeli.
  • 50 faktör ve üzeri güneş koruyucular tercih edilmeli.
  • Mavi ışık filtreli güneş koruyucular tercih edilmeli.
  • Açılan güneş koruyucular 1-2 yıl kullanılmalı, 2 yıldan eski ürünler kullanılmamalıdır.
Kaynak: İHA