4 Haziran'da gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Asgari ücret 17 bin 2 TL olarak belirlendi. Bir önceki döneme göre net asgari ücret artışı yüzde 49 olarak gerçekleşti." dedi. Ancak, Temmuz ayında ek bir zam olup olmayacağı konusunda net bir bilgi vermedi.

Bakan Işıkhan'dan Asgari Ücrete Ara Zam Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise asgari ücretle ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Işıkhan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti belirler. Biz Bakanlık olarak işçi ve işvereni bir masada toplayıp müzakerelerin sağlanmasını sağlayan moderatör bir kurumuz. Temmuz'da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı." dedi.

Vatandaşlardan Pursaklar Belediyesi’ne “Bolu modeli uygulansın” çağrısı! Vatandaşlardan Pursaklar Belediyesi’ne “Bolu modeli uygulansın” çağrısı!

Işıkhan, asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını belirterek, "Öyle bir konu gündemimizde yok. Başta nasıl bir karar aldıysak şu an süreç bu şekilde devam edecek. Temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak." ifadelerini kullandı.

Asgari Ücrete Ara Zam Olmayacak!

Sonuç olarak, 2024 yılı Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacak. Asgari ücret, 2025 yılının Ocak ayında yeniden belirlenecek. Bakan Işıkhan, "Başta nasıl bir karar aldıysa şu an öyle devam edecek. En düşük emekli aylığı 10 bin TL. Temmuz ayında enflasyonlar ve sözleşmelerden kaynaklanan farklar emekli aylığına yansıtılacak. Asgari ücretle ilgili herhangi bir toplantı, ara zam düşünmüyoruz." diyerek bu konuyu netleştirdi.

Yeni Asgari Ücret Ne Zaman Belli Olacak?

Ocak 2025'te yapılacak zam oranı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından belli olacak. Muhtemel hesaplamalara göre:

  • Ocak ayında asgari ücrete %30 zam yapılması durumunda 5 bin 100 lira artış gösterecek ve 22 bin 100 lira olacak.
  • Zam oranı %40 olması durumunda 6 bin 800 lira yükselecek ve toplam 23 bin 802 lira olacak.
  • %50 zam yapılması durumunda ise 8 bin 501 lira artacak ve 25 bin 503 lira olacak.
Muhabir: Haber Bülteni