Ekonomi

ATM'lerde yeni dönem başlıyor: Artık bu banknotlar çekilemeyecek, yatırılamayacak!

Türkiye'deki yüksek enflasyonun etkileri, bankaların müşterilerine sunduğu hizmetlerde köklü değişikliklere neden oluyor. Son dönemde, bankaların günlük para çekim limitlerini artırması yetmemiş, ATM'lerde yeni bir sistemin devreye alınması kararlaştırılmıştı. Bu hafta itibarıyla başlatılan sistemin, hafta sonuna kadar tüm ATM'lerde uygulanması planlanıyor.

Abone Ol

Türk lirasının değer kaybı, nakit kullanımında büyük zorluklar yaratıyor. Fiyatlardaki artışa rağmen, en yüksek banknotun 200 lira olarak kalması, fiziki para kullanımını zorlaştırıyor. Bankalar, bu sorunu hafifletmek amacıyla geçtiğimiz haftalarda para çekim limitlerini yükseltmişti. Ancak bu değişiklikler de yeterli olmadı.

ATM'lerde Tek Tip Banknot Dönemi

Yapılan düzenlemelere rağmen sorunların devam etmesi, bankaları daha radikal adımlar atmaya yöneltti. Geçen hafta uygulamaya konulan yeni sistemle, birçok ATM'de tek tip para kullanımına geçiliyor. Bu yeni sistemle ilgili bilgi veren Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, bankaların 5, 10, 20 ve hatta 50 TL’lik banknotları ATM'lerden kaldırmaya başladığını belirtti. Babuşçu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Yakında ATM'lerde sadece 200 TL banknotlar olacak" dedi.

Vatandaşlar Zorluklarla Karşılaşıyor

Son günlerde vatandaşlar, ATM'lerden düşük tutarlarda para çekmekte zorlandıklarını ifade ediyor. Yeni sistem tam olarak devreye girdiğinde, 10, 20 ve 50 TL’lik banknotlar ATM'lerden çekilemeyecek ya da yatırılmayacak. Bankalar, ATM cihazlarının içindeki bölmelere sadece 100 ve 200 TL'lik banknotlar yerleştirecek. Bazı ATM'lerde sadece 200 TL, bazılarında ise hem 100 hem de 200 TL banknotlar bulunacak.