30 Ağustos 2024 tarihinde, Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATO Meclis ve Komite Üyeleri'nin katılımıyla gerçekleştirildi. ATO Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, güncel ekonomik gelişmeleri ve yönetim kurulu çalışmalarını detaylandırdı. Toplantıda, ATO üyelerinin sorunları ve çözüm önerileri de gündeme geldi.

Gürsel Baran'dan Ekonomik Performans Yorumu

Gürsel Baran, Türkiye ekonomisinin gelecekteki performansına ilişkin yapılan tartışmalara değindi. Baran, son dönemde sıkça gündeme gelen durgunluk, daralma ve stagflasyon kavramlarının, genellikle karamsar bir tablo çizme amacı taşıdığını belirtti. Ekonominin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdüğünü hatırlatan Baran, resesyon tanımının, birbirini takip eden iki çeyrekte daralma yaşanması durumunda geçerli olabileceğini vurguladı. Bu yılın ikinci çeyreğinde düşük bir büyüme beklenmesine rağmen, ciddi bir durgunluk ya da daralma öngörmediklerini söyledi.

İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda! İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda!

Türkiye Ekonomisinde Faiz Oranları ve Enflasyon Beklentileri

Baran, mevcut enflasyon oranlarıyla birlikte, faizlerde keskin bir düşüş beklemediklerini ifade etti. Merkez Bankası'nın Ağustos ayı Enflasyon Raporu'na göre, enflasyonun yıl sonunda yüzde 42 olarak gerçekleşmesinin hedefin tutacağı anlamına geldiğini belirtti. Baran, Merkez Bankası'nın tek haneli enflasyon seviyelerine 2026 sonunda ulaşılacağını öngördüğünü söyledi. Bu hedeflere ulaşmak için sıkı para politikasının devam edeceği ve tek haneli faiz oranlarının orta vadede mümkün gözükmediğini ifade etti.

İşletmeler İçin Tasarruf ve İş Birliği Önerileri

Baran, iş insanlarının ekonomik gelişmeleri yakından takip ederek gerçekçi değerlendirmeler yapması gerektiğine dikkat çekti. Yüksek oranda dış kaynaklara bağlı projelerden kaçınılması gerektiğini belirten Baran, öz kaynakların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. İşletmelerin, makul borçlar altında kalmaları ve tasarruf tedbirlerini uygulamaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, ticari ortaklıklar ve iş birliği fırsatlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Baran, konuşmasının sonunda, Ankara Ticaret Odası'nın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, ATO'nun iş dünyasına katkı sağlama çabalarını ve gelecek planlarını paylaştı.

Muhabir: Cansel Yıldız