1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağının sona ermesi, balıkçıların sezonun ilk günlerinde bol miktarda palamut avlamasına olanak sağladı. Ancak, zamanla av miktarının düşmesi fiyatlarda büyük bir artışa yol açtı. Trabzon Balık Hali'nde, sezonun başlangıcında tanesi 40-50 TL’ye satılan palamutun fiyatı, avın azalmasıyla 100-150 TL aralığına kadar yükseldi.

Fiyat Artışının Nedenleri

Balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz, palamutun yüksek fiyatlarının temel sebebinin avlanan balığın büyükşehirlerde, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yerlerde satılmasından kaynaklandığını ifade etti. Kaygusuz, "Eğer avlanan balık Trabzon'da kalsa fiyatı 50-60 TL olurdu. Ancak balık genelde İstanbul’a gönderiliyor ve orada daha yüksek fiyatlarla satılıyor" dedi. İlk günlerde 400 gram ağırlığındaki palamutların fiyatları 50-60 TL iken, günümüzde 850-900 gram olan palamutlar 110-125 TL’ye kadar ulaşabiliyor.

Av Miktarındaki Düşüş

Balıkçı esnaflarından Emin Avcı, palamut avının azalması ve havaların sıcak gitmesi nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirtti. "İlk günlerde 50-60 TL’ye sattığımız palamutlar şimdi 125 TL. Av miktarı yarı yarıya düştü ve fiyatlar yükseldi" diyen Avcı, palamut göç balığı olduğundan, zamanla avın ne kadar olacağının belirsiz olduğunu da vurguladı.

Okul yolunda ceviz ikramı Okul yolunda ceviz ikramı

"Fiyatlarımız 125-150 TL arasında değişiyor"

Balıkçı esnafı Çetin Kavzoğlu, avlanan palamutların genelde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere gönderildiğini kaydetti. "Son bir haftada palamutlar büyümeye başladı. İlk zamanlar 40-50 TL iken, şimdi 900 gramdan bir kiloya kadar çıkıyor. Fiyatlarımız 125-150 TL arasında değişiyor" dedi. Palamutların büyüdükçe fiyatlarının artacağına dikkat çeken Kavzoğlu, bu sezon palamut göçünün ne zaman ve nasıl olacağının belirsizliğine vurgu yaptı.

Muhabir: Haber Bülteni