Yaşam

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu vefat etti

Türk dünyasının kültürel birliği için büyük katkılarda bulunan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, 16 Ağustos 2024 tarihinde hayatını kaybetti. Ömeroğlu'nun vefatı, kültürel ve akademik çevrelerde derin üzüntü yarattı.

Abone Ol

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir tedavi görmekteydi. Yakup Ömeroğlu tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Ömeroğlu'nun cenazesi, 1708.2024 tarihinde Hacı Bayram Veli Camisi'nde ikindi namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Dil Kurumu, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Türk Ocakları Genel Merkezi başta olmak üzere birçok kurum, Dr. Yakup Ömeroğlu'nun vefatı nedeniyle taziye mesajları yayımladı.

Yakup Ömeroğlu Kimdir?

Yakup Ömeroğlu, 1966 yılında Çankırı'da doğdu. Eğitim hayatına Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Lisesi ve Ankara Üniversitesi'nde devam etti. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde doktorasını tamamladıktan sonra, 1994 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne öğretim üyesi olarak atandı.

Prof. Dr. Ömeroğlu, 1994-1997 yılları arasında Türk Cumhuriyetleri ile Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Başmüşavirliği’nde danışmanlık yaptı. Ardından, 1997-2000 yılları arasında Türk-Kazak Ahmet Yesevî Üniversitesi'nde kültür müdürlüğü görevini üstlendi. Türkiye'ye döndükten sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda bakan müşaviri olarak görev aldı. 2002 yılından itibaren Gazi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı ve 2004-2006 yılları arasında Türkiye Yazarlar Birliği'nin genel başkanlığını yürüttü.

2006 yılında, Avrasya Yazarlar Birliği'ni kurarak genel başkanlığını üstlenen Ömeroğlu, Türk dünyasının tek ortak edebiyat dergisi olan Kardeş Kalemler ve Dil Araştırmaları dergilerinin sahibi oldu. Bengü Yayıncılık aracılığıyla Türk Dünyası'ndan edebiyat eserlerinin yayımlanmasına öncülük etti ve 100 civarında edebi eserin yayın yönetmenliğini üstlendi.

Prof. Dr. Yakup Ömeroğlu'nun Kardeş Kalemler, Türk Yurdu, Bilig, Yesevî, ve Yeni Türkiye dergilerinde yazıları yayımlandı. Hikayeleri, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldovya, Özbekistan, İran ve Rusya'da çeşitli dillerde yayınlandı. TRT radyo ve televizyon programlarında metin yazarlığı, danışmanlık ve sunuculuk yaptı.

Ömeroğlu, çok sayıda ödülün sahibidir. Bunlar arasında Kazakistan Türkistan Şehri Hizmet Ödülü, TYB 2003 Şehir Kitapları Yılın Yazarı Ödülü, Özbekistan Kuraş Federasyonu Uluslararası Basın Ödülü, TÜRKSOY Basın Ödülü, Azerbaycan-Resul Rıza Vakfı Özel Ödülü, Azerbaycan Yazarlar Birliği Bahtiyar Vahapzade Türk Dünyası Edebiyatına Hizmet Ödülü, İLESAM 2012 Türk Dünyası Edebiyatına Hizmet Ödülü, Azerbaycan Mikail Müşvik Ödülü, ve Uluslararası Süleyman Birina Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü bulunmaktadır.