Yaşam

Avustralya'da çalışanlara mesai dışında gelen iş aramalarına cevap vermeme hakkı tanındı

Avustralya, mesai saatleri dışında işverenlerinden gelen çağrılara yanıt vermek zorunda kalan çalışanlara rahatlama sağlayacak yeni bir yasayı yürürlüğe koydu.

Abone Ol

Avustralya, mesai saatleri dışında çalışanların işverenlerinden gelen çağrılara veya mesajlara yanıt vermek zorunda kalmasını engelleyecek yeni bir yasayı uygulamaya koydu. "Bağlantıyı kesme hakkı" olarak adlandırılan bu düzenleme, iş gününün sonunda çalışanlara iş ile ilgili yazılı ve sözlü iletişim kanallarını kapatma hakkı tanıyor.

Bu yeni yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişim kurmasını tamamen yasaklamıyor ancak çalışanlara makul olmayan durumlar dışında bu iletişimlere yanıt vermeme hakkı veriyor. Avustralya Adil Çalışma Komisyonu (FWC) tarafından alınan bu karara uymayan çalışanlar 19 bin Avustralya doları, şirketler ise 94 bin Avustralya dolarına kadar cezai yaptırımlarla karşılaşabilecek.

Avustralya'da 2023 yılında yapılan bir ankete göre, çalışanlar yılda ortalama 281 saat ücretsiz fazla mesai yapıyor. Bu durum, iş-yaşam dengesi konusunda ciddi endişelere yol açmıştı. Yeni yasayla birlikte çalışanlar, iş dışı zamanlarında üzerlerindeki baskıyı azaltabilecek ve iş-yaşam dengelerini daha iyi koruyabilecekler.

Çalışanları temsil eden kuruluşlar, bu yeni yasadan memnun olduklarını belirtirken, Avustralya Sendikalar Konseyi ise düzenlemenin "çalışanlara makul olmayan mesai dışı iş taleplerini reddetme yetkisi vereceğini ve daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlayacağını" ifade etti.

Benzer uygulamalar, çoğunluğu Avrupa ve Latin Amerika'da olmak üzere 20'den fazla ülkede zaten uygulanıyor.