Ekonomi

Bafra Ovası'nda kapya biber üreticileri hastalık ve düşen fiyatlardan şikayetçi

Samsun’un Bafra Ovası’nda bu yıl kapya biber üreticileri, sıcak havaların neden olduğu hastalık nedeniyle düşük rekolte ve fiyatlarla karşı karşıya. Üreticiler, geçen yıl 24 liraya kadar çıkan fiyatların bu yıl 10-15 liraya düştüğünü belirtti.

Abone Ol

Samsun’un Bafra Ovası’nda 30 bin dekar alanda yetiştirilen kapya biber, bu yıl sıcak hava koşullarının yol açtığı hastalık nedeniyle verim kaybı yaşıyor. Kapya biber, kendine özgü aroması ve kalitesiyle salça yapımında sıklıkla tercih ediliyor. Ancak, bu sene ovada görülen hastalık nedeniyle rekoltede önemli bir düşüş yaşanıyor. Geçen yıl 24 liraya kadar çıkan kapya biber fiyatları, bu yıl 10-15 lira arasında satılıyor.

Türbe Mahallesi’nden çiftçi Sebahattin Dursun, “Bu sene rekolte ve fiyatlar da iyi değil. Geçen yıl dönüme 5 ton ürün aldık, bu yıl sadece 2 buçuk ton elde ettik. Geçen yıl fiyatlar 20 ila 24 lira arasında değişiyordu, bu yıl ise 10 ila 15 lira arasında. Bafra bölgesinde hastalık var ve üründe benekler oluştu. Bu durum hava sıcaklığına bağlanıyor. Her türlü ilaçlamayı yaptık ama ilk defa bu tür bir hastalıkla karşılaşıyoruz. Önceki yıllarda böyle bir sorun yaşanmıyordu ve verim de yüksek oluyordu” dedi.

Bir diğer çiftçi Arif Dursun ise, “İşçi yevmiyeleri bu yıl çok yüksek. Kadın işçi yevmiyeleri bin 200 lira arasında, geçen yıl ise 600 lira civarındaydı. Geçen sene 5 ton biber aldığımızdan, bu yıl sadece 2 buçuk ton ürün elde edebildik. Çiftçi olarak oldukça zor durumdayız” diye konuştu.

Buna rağmen, Bafra Ovası’nda hastalık bulunmayan kapya biberler Türkiye’nin birçok iline gönderilmeye devam ediyor.