Ekonomi

Bakan Şimşek, 5 milyon TL’den fazla harcama yapanları mercek altına aldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi adaletini artırmak ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmak amacıyla yürüttükleri çalışmaların devam ettiğini belirtti. Şimşek, aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yapan ve gelir beyan etmeyen kişilerin inceleme altına alınacağını açıkladı.

Abone Ol

Bakan Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, vergi adaletini sağlamak ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek için yoğun çaba sarf ettiklerini vurguladı. Şimşek, yüksek miktarda harcama yapıp gelir beyan etmeyen kişilerin kazançlarını vergilendirmek için denetim altına alındığını belirtti.

İŞLETMELER DE DENETİM ALTINDA

Bakan Şimşek, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Aylık harcamaları 5 milyon TL'nin üzerinde olup hiç gelir beyan etmeyen kişileri gerçek kazançlarını vergilendirmek üzere denetim kapsamına alıyoruz. IBAN veya 'mail order' ödeme yönetimi ile tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmeler de inceleniyor. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz"

DENETİMLERDE İLK BULGULAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, Bakan Şimşek'in talimatları doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor. Kurul, yüksek harcama yapıp gelir beyan etmeyen veya düşük gelir beyan eden kişileri incelemeye aldı. İlk aşamada belirlenen 800 kişinin aylık 5 milyon TL üzerinde harcama yaptığı, lüks araçlar kullandığı ve lüks tüketimde bulunduğu ancak hiç gelir beyan etmediği belirlendi.

YAKIN TAKİP BAŞLADI

Vergi müfettişleri, söz konusu kişileri yakın takibe aldı. Bazılarının aylık harcamalarının 10 milyon TL'yi bulduğu tespit edildi. Harcamalar detaylı şekilde incelenerek bu gelirlerin kaynağı tespit edilecek ve vergilendirme işlemi gerçekleştirilecek.

IBAN İLE TAHSİLAT YAPANLARA SIKI DENETİM

Vergi Denetim Kurulu, müşterilerinden IBAN üzerinden ödeme alıp fiş veya fatura kesmeyen işletmelere yönelik de sıkı takibe başladı. Bu kapsamda, incelemeye alınan IBAN hesap sahiplerine gelir kaynaklarının tespitine yönelik detaylı sorular yöneltiliyor. Hesap sahiplerine, hesaplarını başkalarına kullandırmanın Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında suç sayıldığı da hatırlatılıyor. İlk incelemelerde, IBAN hesapları aracılığıyla tahsilat yapanların genellikle şirket ortakları, çalışanları veya mükellef yakınları olduğu belirlendi. Hesaplarını başkalarına kullandıranlar ve farklı tahsilat yöntemleri ile vergi kaybına neden olanlar üzerindeki incelemeler sürüyor.

"MAİL ORDER" YÖNTEMİ DE İNCELEME ALTINDA

Vergi Denetim Kurulu, hizmet, e-ticaret ve mobilya gibi sektörlerde yaygın olarak kullanılan "mail order" yöntemiyle gerçekleştirilen tahsilatları da mercek altına aldı. Bu yöntemle gerçekleştirilen tahsilatlar, potansiyel vergi riskleri nedeniyle yakından takip ediliyor. Kurul, "mail order" yöntemiyle yapılan satışlarda fatura veya fiş düzenlenmeyen durumları da inceleme altına aldı.