Ekonomi

Bakan Şimşek ekonomideki olumlu gelişmeleri duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, büyümede dengelenmenin başladığını, cari açığın daraldığını, risk priminin azaldığını, dış kaynak girişlerinin arttığını ve rezervlerin iyileştiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin dezenflasyon sürecine girdiğini ifade etti.

Abone Ol

Bakan Şimşek, ekonominin kırılganlıklarının büyük ölçüde azaldığı bir dönemi geride bıraktıklarını dile getirdi. “Büyümede dengelenme sürecine girdik, cari açık daralıyor, risk primi düşüyor, dış kaynak girişi artıyor ve rezervlerimiz güçleniyor,” dedi. İkinci çeyrek büyüme verilerini değerlendiren Şimşek, iç talebin büyümeye katkısının 1,2 puana gerilediğini, net dış talebin ise 1,3 puanlık pozitif katkı sağladığını vurguladı.

İşsizlik ve İstihdam Verileri

Şimşek, ikinci çeyrekte işsizlik oranının yüzde 8,8 seviyesinde yatay seyrettiğini ve istihdamın bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi arttığını belirtti. Makro finansal istikrarın güçlendiğini ve küresel ekonomik koşulların destekleyici olmasının, dezenflasyon sürecinin büyüme üzerindeki kısa vadeli etkilerini sınırlayacağını öngördüklerini açıkladı.

Orta Vadeli Program 

Bakan Şimşek, güven ve istikrar ortamını pekiştirmek için Orta Vadeli Programı (2025-2027) yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.

Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümenin zeminini sağlamlaştıracak ve vatandaşlarımızın refahını artıracak politikaları kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz"