Ekonomi

Bakan Şimşek'ten işletmelere uyarı: Kredi kartıyla ödemelerde komisyon alanlara ceza uygulanacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işletmelerin ödeme yöntemlerine dair önemli uyarılarda bulundu. Şimşek, tüm işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar kullanmasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, banka kartı veya kredi kartıyla ödeme kabul etmeyen ya da komisyon farkını vatandaşa yansıtan işletmelere ceza uygulanacağını vurguladı.

Abone Ol

Bakan Şimşek, bazı işletmelerin, bankaların yüksek komisyon oranlarını gerekçe göstererek nakit ödemelere göre daha yüksek tutar talep ettiğini belirtti. "İşletmelerin, komisyon farkını vatandaşlardan talep etmesi doğru bir yaklaşım değil" diyen Şimşek, mükelleflerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, bu tür uygulamaların denetimlerle sıkı bir şekilde takip edildiğini ve usulsüzlük durumunda cezai işlem uygulanacağını hatırlattı.

Yeni Nesil Cihaz Kullanımı Zorunlu

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yürüttüğü çalışmalar kapsamında, tüm esnaf ve işletmelerin banka kartı ve kredi kartıyla ödeme kabul eden yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar kullanması gerektiğini belirten Şimşek, "Bu cihazlar sayesinde satışlar kayıt altına alınarak kayıt dışı ekonominin önüne geçiliyor" dedi. Şimşek, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm işletmelerin bu cihazları kullanmasının zorunlu hale getirildiğini de ekledi.

"Kart Kabul Etmeyen İşletmelere Cezalar Uygulanıyor"

Bakan Şimşek, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların zorunlu hale getirilmesiyle birlikte denetimlerin artırıldığını ve bu cihazları kullanmayan işletmelere özel usulsüzlük cezaları kesildiğini açıkladı. Kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik denetimlerin devam ettiğini belirten Şimşek, "Vatandaşlarımız, kartla ödeme yapamadıkları ya da yüksek komisyon farkı talep eden işletmeleri GİB’e ihbar edebilirler" şeklinde konuştu. İhbarların Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ve Whatsapp üzerinden yapılabileceğini hatırlattı.

"Bankalar da Denetim Altında"

Bakan Şimşek, sadece POS cihazı veren bankalar ve ödeme kuruluşlarına da cezai işlemler uygulandığını vurguladı. Yeni düzenlemeyle bu kurumların da denetim altında olduğunu ve hatalı POS cihazı kullandıran bankalara 200 bin lira ceza kesildiğini açıkladı. Ayrıca bu ceza tutarının her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacağını belirtti.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Devam Ediyor

Bakanlık, kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü belirtti. Şimşek, bu tür düzenlemelerle vergide adaletin ve etkinliğin artırılmasına yönelik çalışmaları daha da derinleştirdiklerini vurguladı.