Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuda yaptığı açıklamada, "Çok kazanan ama az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Sektör sektör genişleyen kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz kararlılıkla sürüyor. Satış bedellerini düşük gösteren mükelleflerden gerekli vergi ve cezalar alınacak" ifadelerini kullandı.

Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, lüks tüketim yapan ancak vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükellefleri yakın takibe aldı. Özellikle turizm bölgelerinde gerçekleşen lüks harcamalar ve yat satışları detaylı incelemeye alındı.

45 Bin Yat ve Tekne Satışı İncelendi

Gelir İdaresi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verileri ile uluslararası bilgi değişimlerinden gelen bilgileri çapraz kontrol ederek, 2021-2023 yılları arasında gerçekleştirilen yat ve tekne satışlarında önemli vergi kayıpları tespit etti. Yapılan incelemelere göre bu dönemde 45 binin üzerinde yat ve tekne satışı yapıldığı belirlendi.

Analizler, 15 bin bireysel mükellef ve 1527 şirketin yat ve tekne satışlarında beyan ettikleri rakamlar ile gerçek satış bedelleri arasında büyük farklar olduğunu ortaya koydu. Bu mükelleflerin para transferleri de mercek altına alınırken, yaklaşık 1,4 milyar liralık kayıt dışı gelir saptandı.

Vergilendirme Kuralları

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, yat ve gemi gibi taşıtların beş yıl içinde elden çıkarılması durumunda, oluşan değer artış kazançları vergilendiriliyor. Ticari kazanç sayılan bu tür satışlarda hem gelir veya kurumlar vergisi hem de satış bedeli üzerinden KDV alınıyor.

Denetimler Artacak

Bakan Şimşek, denetimlerin artacağını ve yeni yöntemlerin devreye alınacağını belirtti. "Sektörel saha denetimlerimizi yoğunlaştırıyoruz. Lüks harcama yapıp vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Vergide adalet ve etkinliği artırmak için kayıt dışı kazançların peşindeyiz" dedi.

Bakanlık, kayıt dışı ekonomiyi minimize ederek vergi adaletini sağlamayı ve haksız rekabeti önlemeyi amaçlıyor. Bu kapsamda yapılan denetimlerle, lüks harcamalar ve düşük beyanlar arasındaki farkın üzerine kararlılıkla gidiliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı