Yeşilöz’de, 1960’lı yıllarda devletin desteğiyle menengiç ağaçları Antep fıstığı ağaçlarına dönüştürülmüştü. Bu yöntem, o dönem köylüler için önemli bir geçim kaynağı olmuştu. Ancak zamanla köyde aşılama bilgisine sahip olanların göç etmesiyle bu ağaçlar bakımsız kaldı. Şimdi bölge halkı, geçmişte yapılan aşılama çalışmalarının tekrar canlandırılmasını istiyor. Köylüler, devletin yeniden fıstık üreticiliği eğitimi ve aşılama desteği sağlaması halinde bölgedeki üretimin büyük ölçüde artabileceğini savunuyor.

Ekimde bunu yapmayan EYT’liler emeklilik hakkını kaybedecek! Ekimde bunu yapmayan EYT’liler emeklilik hakkını kaybedecek!

"Fıstık Üretiminde Söz Sahibi Olmak İstiyoruz"

Yeşilöz sakinlerinden Kaan Odabaşı, bölgedeki binlerce menengiç ağacının henüz aşılanmadığını ve bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Odabaşı, şöyle dedi:

“Bunların aşılanırsa hem Türkiye piyasasında hem bölgemizin piyasasında gerçekten biz de söz sahibi olmak istiyoruz. İç Anadolu’da bölgesinde de buradan başka bir yerde Antep fıstığı yetiştiğini, hiç duymadık görmedik. Antep fıstığı burada oluyor. Biz de Güdül fıstığı, Yeşilöz fıstığı diyoruz. Bunu inşallah yaşatmayı istiyoruz. Buradaki fıstık da kendi ağzı güzel işleri açık, kendine özgü bir fıstık oldu. Burada doğada kendi kendine yetişiyor. Evet kendi kendine yetişiyor. Böyle 30 bin, 100 bin, 200 bin abartmıyorum böyle ağaçlar var. Bunların aşılanması gerekiyor. Buradaki insanlarımız, yaşlarımızdan bilenler var. Onların da gücü yetmiyor artık. Bunların aşılanması gerekiyor. Aşı dersleri olmalı yani gençlerimiz öğrenmeli aşı yapılsın istiyoruz. Fıstık bozmayı öğrenmek istiyoruz işin özü. Destek istiyoruz yetkililerden. Bizim bölgemizin toprakları çok güzel topraklar var. Aynı Adana iklimini benzetiyoruz. Nar yetişiyor, incir yetişiyor, fıstık yetişiyor, hünnap yetişiyor. Yani gerçekten Türkiye’de olan bütün ürünlerin burada yetiştiğine biz şahit oluyoruz” 

"Topraklarımız Bereketli, Ancak Desteğe İhtiyacımız Var"

Mahalle sakinlerinden Said Gürsoy ise, bölgede fıstık üretimi için büyük bir potansiyel olduğunu fakat bunu değerlendirecek insan kaynağı ve desteğin eksik olduğunu dile getirdi. Gürsoy, şu cümleleri kullandı:

"1960’lı yıllarda devlet tarafından bir çalışma yapılmış. Mesela rahmetli babam bizim arazilerde bulunan menengiç ağaçlarını aşılatmış. Doğu’da Antep fıstığına altın diyorlar bizim burada da gerçekten altın. Her sene olmuyor ama olduğu zaman da güzel oluyor. Burada 10 ton, 20 ton fıstık çıkabilir. Ama bizde yapılmamış kesilmemiş ağaçlar var. Yabani menengiç ağaçları eğer kesilip aşılanma zeminine getirebilirse devlet tarafından olması lazım. Mesela hazine arazisinde bol miktarda ağaç var. Bunlar bir defa bir sene kesilse bir sene sonra bundan aşılanabilir” 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı