Ekonomi

Bayramda çalışacak özel sektör çalışanlarına ne kadar ek ödeme yapılacak?

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bayramda çalışacak özel sektör çalışanları 9 günlük bayram süresinden faydalanamıyor. Peki, bayramda mesai yapacak özel sektör çalışanları ek ödeme alacak. İşte, detaylar…

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesiyle birlikte kamu çalışanları için bayram tatili 9 güne uzatıldı. Ancak özel sektör çalışanları için izin süresi daha kısa olacak ve bu durum şirketlerin inisiyatifine göre belirlenecek.

KAMU ÇALIŞANLARI 9 GÜN TATİL YAPACAK

Kamu çalışanları için Kurban Bayramı tatili, 15 Haziran Arife Günü ile 16-19 Haziran tarihlerini kapsayacak şekilde düzenlendi. 20-21 Haziran tarihlerinde ise 2 gün idari izin verilerek tatil süresi 9 güne çıkarıldı. Kamu çalışanları, bu süre zarfında resmi tatilleri dolayısıyla çalışmayacak ve normal ücretleri eksiksiz ödenecek.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINA EK ÜCRET ÖDEMESİ

Özel sektör firmaları, genellikle bayram tatillerini idari izin veya çalışanların kendi yıllık izin haklarını kullanmaları yoluyla uzatabiliyor. Ancak bazı sektörlerde çalışma zorunluluğu olduğundan, bu durum çalışanların bayram tatilini tam olarak uzatamayabilecekleri anlamına geliyor. İdari izin veren firmalar ise çalışanlarına benzer şekilde 9 günlük bir tatil imkânı sunabilir.

BAYRAMDA ÇALIŞANLARIN EK ÜCRET HAKLARI

Bayram tatili süresince çalışan işçilere, normal ücretlerinin yanı sıra resmi tatilde çalıştıkları günler için ek bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor. Resmi tatilde bir saat bile çalışılsa, tam gün çalışılmış sayılıyor ve buna göre ödeme yapılıyor. Ayrıca, bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyorsa, o gün için ödenecek ücret yüzde 50 artırılıyor.