Sokaktaki engelli köpeğe tabanca doğrulttu Sokaktaki engelli köpeğe tabanca doğrulttu

İstanbul'da bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç elde eden ve ihmalleri sonucu ölümlerine yol açan bir suç çetesi hakkında hazırlanan fezleke, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianameye dönüştürüldü. İddianame, değerlendirilmesi için Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Örgüt lideri Fırat Sarı ve örgüt yöneticisi İlker Gönen hakkında 324 yıl 3 aya kadar hapis cezası isteniyor.

SGK ÜZERİNDEN HAKSIZ KAZANÇ SAĞLADILAR

İddianamede 47 kişi şüpheli olarak yer alırken, 19 sağlık kuruluşu da soruşturma kapsamına alındı. 10 bebeğin hayatını kaybettiği olayda, çetenin yeni doğan yoğun bakım ünitelerini doldurmak ve hastaların sağlık durumlarını manipüle ederek Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) üst sınırdan ödeme almak için usulsüzlükler yaptığı belirtiliyor.

HASTA YAKINLARINDAN EK ÜCRET TALEP EDİLDİ

Suç örgütünün, bebeklerin mevcut sağlık durumlarını daha ağır gösterip daha uzun süre hastanede yatış sağlaması ve bu süreçte SGK’ya fazla ücret faturalandırması gibi sahtecilik yöntemleriyle maddi kazanç elde ettiği aktarıldı. Ayrıca, bazı hasta yakınlarından fazla ücret alındığı da iddianamede yer aldı.

BEBEKLERİN UYGUN HASTANELERE SEVKİ ENGELLENDİ

İddianamede, 112 sevk sistemi devre dışı bırakılarak, bebeklerin uygun hastanelere değil, çetenin karlı gördüğü hastanelere yönlendirildiği ve bu süreçte bebeklerin sağlık durumlarının iyileştirilmesi yerine maddi kazanç sağlama amacının güdüldüğü ifade edildi. Bu usulsüzlüklerin, bebeklerin enfeksiyon kapmasına ve hatta ölümlerine yol açtığı vurgulandı.

SAĞLIK HİZMETİ EKSİK VERİLDİ, BEBEK ÖLÜMLERİ ARTTI

Suç örgütünün çok sayıda hastaneye az sayıda doktorla hizmet vermesi nedeniyle sağlık hizmetinin hemşireler ve hemşire yardımcıları tarafından verildiği, bu nedenle bebek ölümlerinin arttığı belirtildi. Hemşirelerin doktor olarak tanıtıldığı ve usulsüz epikriz raporlarının düzenlendiği de iddialar arasında.

TETKİK YAPILMADAN ŞABLON RAPORLAR HAZIRLANDI

Şüphelilerin bebeklerin sağlık değerlerini tetkik yapmadan şablon raporlar üzerinden düzenledikleri ve bu nedenle tedavi kararlarının yanlış alındığı iddianamede açıklandı. Bu ihmallerin, bebeklerin hayatını kaybetmesine yol açtığı belirtildi.

YENİ DOĞAN BEBEKLERİN HAYAT HAKLARI İHLAL EDİLDİ

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporlarda, hastanelerde tıbbi imkansızlıklar, erken teşhis ve tedavi eksikliği, hekim kontrolü olmaması gibi nedenlerle bebeklerin hayat haklarının ihlal edildiği tespit edildi. Bebeklerin gerekli tedavi ve besin desteklerinin sağlanmadığı, bu nedenle kilo kaybettikleri ve sağlık durumlarının kötüleştiği ifade edildi.

AĞIR CEZALAR TALEP EDİLDİ

Örgüt lideri Fırat Sarı ve örgüt yöneticisi İlker Gönen için 324 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edilirken, çeteyle bağlantılı hastane yönetimlerinin de yargılanması bekleniyor. İddianamede, suç örgütünün bebeklere yeterli tedavi ve besin desteği sağlamayarak ölüm oranlarını artırdığına dair korkunç detaylar yer alıyor.

Kaynak: İHA