Tarim Havzası’ndaki Xiaohe bölgesinde bulunan mezarlarda keşfedilen peynir, özellikle birkaç mumyanın baş ve boyun bölgelerine saçılmış halde bulundu. İlk kez 20 yıl önce fark edilen bu beyaz maddenin, ancak son analizlerle peynir olduğu kesinleştirildi. Keşfi yapan araştırma ekibinin lideri Qiaomei Fu, "Antik peynir gibi gıdaların binlerce yıl boyunca korunması oldukça nadir bir durumdur. Bu bize, atalarımızın beslenme alışkanlıklarını ve kültürlerini daha derinlemesine inceleme fırsatı sunuyor" dedi.

Farklı Süt Kaynakları Farklı Peynirler İçin Kullanılmış

Bilim insanları, peynirin hem inek hem de keçi sütünden yapıldığını, mitokondriyal DNA analizleriyle ortaya çıkardı. Bu keşif, Xiaohe halkının mutfak tercihlerine dair yeni bilgiler sağladı. Yunanistan ve Orta Doğu'daki geleneklerin aksine, bu bölgede farklı hayvanların sütlerinin ayrı ayrı peynir yapımında kullanıldığı belirlendi.

Antik Bakteriler Sayesinde Tezler Çürütüldü

Araştırmacılar, antik peynirde günümüz peynir üretiminde kullanılan Lactobacillus gibi mantar bakterilerinin izlerini de buldu. Bu keşif, bakterinin hem Çin hem de Rusya kökenli olabileceğini gösterdi. Önceki tezler, bu bakterinin yalnızca Rusya’nın Kafkas Dağları'na özgü olduğunu iddia ediyordu. Araştırma aynı zamanda, bakterinin zamanla evrim geçirerek genetik olarak sabitlendiğini ve süt ürünlerinin fermantasyon süreçlerine katkıda bulunduğunu ortaya koydu.

Kore Kültür Merkezi’nden 13. Yıl Özel K-Beauty Kursları Başlıyor Kore Kültür Merkezi’nden 13. Yıl Özel K-Beauty Kursları Başlıyor

Antik Yaşam ve Kültüre Yeni Bir Bakış

Qiaomei Fu, bu çalışma ile bakterilerin son 3 bin yıl içindeki evrim süreçlerini gözlemleme şansı bulduklarını belirtti. Fu, "Bu keşif sayesinde antik insanların yaşam biçimleri ve doğayla olan etkileşimlerine dair daha net bir tablo elde ettik. Bu yalnızca bir başlangıç. İlerleyen dönemlerde bu teknolojiyle daha birçok bilinmeyen antik eseri keşfetmeyi umuyoruz" diye ekledi.

Muhabir: Haber Bülteni