Eğitim

Bilkent Üniversitesi’nde “Değişen Miras” Sempozyumu

Bilkent Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü ile İletişim ve Tasarım Bölümü, bugün Avrupa Miras Günleri kapsamında düzenlediği “Değişen Miras” sempozyumuna ev sahipliği yapıyor.

Abone Ol

Bilkent Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü ile İletişim ve Tasarım Bölümü, bugün Avrupa Miras Günleri kapsamında düzenlediği “Değişen Miras” sempozyumuna ev sahipliği yapıyor

Institut Français de Turquie işbirliğiyle gerçekleştirilecek bu etkinlik, dijital teknolojilerin sanat üzerindeki etkilerini ve kültürel mirası nasıl dönüştürdüğünü ele alacak.

Sempozyum, Bilkent Üniversitesi’nin Türkiye’deki dijital miras çalışmalarındaki öncü rolüne de değinerek, sanatta dijital teknolojilerin yarattığı yeni paradigmaları araştıracak. Bilkent Üniversitesi’nin 1990’lı yılların başında Türkiye’nin ilk internet sayfasını oluşturarak dijital kültüre katkı sağladığı bu tarihi dönemde başlayan dijitalleşme, sempozyumun ana eksenlerinden birini oluşturuyor. Bu çerçevede, sanat ve dijital hafıza arasındaki kavramsal ve pratik ilişkiler tartışılacak.

 “Mirası Değiştirmek” başlıklı bu sempozyum, dijital yaşamın ve teknolojinin sanat üzerindeki dönüştürücü etkilerini keşfetmeyi amaçlıyor. Dijitalleşmenin, sanat nesnesini nasıl yeniden tanımladığı ve sanatın algılanış biçimlerini nasıl değiştirdiği üzerine yoğunlaşacak olan etkinlikte, davetli konuşmacılar bu dönüşümü çeşitli açılardan ele alacak. Ayrıca dijital deneyimlerin, geleneksel sanat pratiklerinden nasıl ayrıştığını ve gelecekte sanatın nasıl şekillenebileceğini araştıracaklar.

Etkinlikte ele alınacak bir diğer önemli konu ise teknolojik üretim yöntemlerinin ve kültürel bilimlerin tarihsel gelişimi olacak. Dijital medyanın bir sanat aracı olarak kullanılması, sanatçıların emek süreçleri, kültürel mirasın korunması ve yeniden yorumlanması konularında yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefleyen sempozyum, dijital sanata dair önemli sorular ortaya koyacak. Bu bağlamda, dijital hafızanın ve kolektif mirasın günümüzdeki önemi de vurgulanacak.