Geçtiğimiz günlerde, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Şahinler Köyü’nde başlayan orman yangını, hızla yayılarak Bolu’nun Gerede ilçesine bağlı Demirler köyüne ulaştı. Alevlerin hızla ilerlemesi üzerine olay yerine yüzlerce yangın söndürme ekibi, itfaiye aracı ve arasöz sevk edildi.

Yangınla mücadeleye Orman Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait helikopterler de destek verdi. Yaklaşık 36 saat süren yoğun müdahale sonrası yangın kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları halen devam ediyor. İtfaiye ekipleri, bölgede yeniden yangın çıkma olasılığına karşı teyakkuzda bekliyor.

Köylüler Yangının Şokunu Yaşıyor

Demirler köyünde yaşayan 85 yaşındaki Mustafa Çelik, yaşanan felaketi şu sözlerle ifade etti:

Hiç gitmediği Şanlıurfa'dan bin 506 TL trafik cezası geldi Hiç gitmediği Şanlıurfa'dan bin 506 TL trafik cezası geldi
“Köyümüzde can ve mal kaybı yaşanmadı ama yaylamız ve köyümüz büyük zarar gördü. Bu yaşıma kadar böyle bir felaket görmedim. Bu durum hepimiz için bir ders ve ibret olmalı. Milletimize geçmiş olsun.”

Yangının Çıkış Sebebi Tartışmaları

Köy sakinlerinden Bedir Coşkun ise yangının çıkış nedenine dair şunları söyledi:

“Yangın, Sakarya Elektrik Dağıtım şirketi (SEDAŞ) tarafından dağlardaki eski direklerin değiştirilmesi sırasında kaynak yapılırken çıkmış. İşçiler yangını söndüremeyince oradan kaçmışlar. Normalde kuzeyden esen rüzgar bu sefer tersine güneyden esti. Bu da yangının yayılmasına sebep oldu. AFAD ve itfaiye ekipleri geldi ama dağlık alana ulaşmakta zorlandılar.”
Kaynak: İHA