Ekonomi

Borsa neden düştü? 25 Haziran BIST düşüşünün sebepleri neler?

Son dakika haberine göre, 25 Haziran itibariyle Borsa İstanbul (BIST-100) endeksinde yaşanan düşüş, yatırımcıların merak konusu oldu. BIST 100 endeksi, güne %0,12 artışla 10.780,64 puandan başladı. Ancak, borsa neden sürekli düşüş trendinde, yükselme potansiyeli var mı ve ne zaman yükselir soruları yatırımcıların gündeminde.

Abone Ol

Dünkü işlemlerde BIST 100 endeksi, yatay bir seyir izleyerek günü %0,03 düşüşle 10.767,85 puandan kapattı. Endeksin dolar bazında ise 327 dolar bandında seyrettiği görüldü. Dün, BIST 100'de 45 hisse değer kazanırken, 55 hisse değer kaybetti. Günlük işlem hacmi ise 96,6 milyar TL olarak kaydedildi ve bu hacim toplam işlemlerin %71,6'sını oluşturdu.

Bugün, BIST 100 endeksi dünkü açılışa benzer şekilde güne başladı ve ilk işlemlerin ardından yarım puana yakın bir düşüş kaydetti. Açılışta, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) ile spor endeksleri %1 değer artışı gösterdi. Sigorta ve tekstil sektörleri ise %1'in üzerinde değer kaybıyla en çok satış gören sektörler oldu.

Güne Hızlı Başlayan ve Düşen Hisseler

BIST 100'de güne alıcılı başlayan hisseler arasında SDTTR, SKBNK, MIATK, BTCIM ve TOASO bulunurken, en çok düşüşle başlayan hisseler CWENE, BIOEN, SMRTG, SAYAS ve ANSGR olarak kaydedildi. Borsa İstanbul genelinde ise TETMT, YIGIT ve KERVN payları açılışta en çok yükselen hisseler arasında yer aldı. MNDRS, DMSAS ve BLCYT ise ilk saatte en çok düşen hisseler oldu.

25 Haziran 2024 Borsa Neden Düşüyor?

Reuters'a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, hisse senetleri ve kripto varlıkların alım satımı üzerinden bir işlem vergisi alınması yönündeki çalışmaların nihai aşamaya geldiğini belirtti. Mevcut uygulamada hisse senedi alım satımı üzerinden bir işlem vergisi bulunmazken, kripto varlıkları sermaye piyasası kanunu kapsamına alacak kanun teklifi ise komisyon aşamasını geçti.

Borsa Neden Düşüyor ve Ne Zaman Yükselir?

Fitch telekonferansında, politika faizinin Mart'tan sonra %50 seviyesine çıkacağı ve yılı %45 seviyesinde tamamlayacağı öngörüldü. Dolar/TL yıl sonu kur beklentisi 38 seviyesinde olup, reel değerlenme söylemi ile örtüşüyor. Dış finansman zorlukları ve yüksek enflasyon, Türkiye'nin not artırımını engelleyen temel faktörler arasında yer alıyor. TCMB rezervlerinin düzeyi ve bileşiminin (swaplara olan bağımlılık) gelecekte önemli olacağı not ediliyor. Türkiye'nin 2024'te %57,7 enflasyonla %2,8 büyüyeceği tahmin ediliyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarında önemli bir değişiklik beklenmiyor.

FED'in Faiz Kararı Borsayı Etkiler Mi?

Analistler, ABD'de tüketici ve üretici enflasyonlarının beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine öngörülenden daha geç başlayabileceği endişesiyle küresel pay piyasalarında risk iştahının azaldığını belirtti. Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi ve özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de sanayi üretimi, kapasite kullanımı, New York Fed imalat sanayi endeksi ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.000 ve 9.100 seviyeleri direnç, 8.800 ve 8.700 puan destek konumunda.

Borsa Neden Dalgalanır?

Hisse senedi fiyatları, günlük olarak büyük oranlarda artış ya da azalış gösterebilir. Bu dalgalanmalar, özellikle acemi yatırımcılar için kafa karıştırıcı olabilir. Borsa, alıcılar ve satıcıların halka açık şirketlerin hisseleri için pazarlık yaptığı bir müzayededir. Arz ve talep dengesine göre hisse senedi fiyatları belirlenir. Büyük finansal haberler, doğal afetler, yatırımcı tepkileri veya spekülasyon gibi faktörler de fiyat dalgalanmalarına neden olabilir.