Bu hafta sonu Rio de Janeiro'da toplanan G20 ülkelerinin bakanları, Brezilya'nın 1 milyar dolardan fazla serveti olanlardan yüzde 2 oranında servet vergisi alma önerisini değerlendirdi. Önerinin, dünya çapında yalnızca 100 aileyi etkileyeceği bildirildi.

"Hiçbir Hükümet Vergiye Karşı Çıkmadı"

Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, hiçbir hükümetin bu vergiye karşı çıkmadığını ifade ederek, "Ahlaki açıdan bu vergiye kimsenin karşı olmadığını düşünüyoruz, ancak bazı ülkeler destek konusunda daha istekli." dedi. Ancak, açık bir muhalefetin olmaması, verginin onaylanacağı anlamına gelmiyor.

"Böyle Bir Küresel Girişime İhtiyaç Yok"

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rio'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin böyle bir küresel girişime "ihtiyaç görmediğini" belirtti. Bazı ekonomistler ise bu gelirlerin sadece iklim krizini çözmek için kullanılması gerektiğini savunuyor. Diğer uzmanlar ise fonların en azından bir kısmının yoksulluğun azaltılması için ayrılması gerektiğini dile getiriyor.

İstihdam yaratan kooperatifler için önemli toplantı İstihdam yaratan kooperatifler için önemli toplantı

Vergi Gelirlerinin Kullanımı Tartışmalı

Bu tür bir vergilendirmeyle toplanacak fonların nasıl harcanacağı konusunda ise henüz net bir uzlaşma sağlanamadı. Bazı hükümetler, gezegenin en zengin kesiminin biriken servetinden küçük bir miktar kesilmesini ve bu paranın acil küresel iklim durumuna harcanmasını önerse de, bu plan kamuoyunda kuşkuyla karşılandı.

Muhabir: Haber Bülteni