Son günlerde Türkiye genelinde geniş yankı uyandıran 'Yenidoğan Çetesi' soruşturmasında adı geçen Özel Şafak Hastaneler Grubu, milyonlarca liralık SGK borcunu ödememek için konkordato ilan etti. Yaklaşık 490 milyon lira SGK borcu bulunan hastane grubu, cezaların ödenmesi konusunda SGK ile yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı. Hastane yönetimi, 20 milyon TL’lik aracılık bedeli nedeniyle ödeme sürecinden vazgeçti.

T24’ten Tolga Şardan’ın haberine göre, SGK denetimlerinde Özel Şafak Hastaneler Grubu’nun gerçeğe aykırı belgeler düzenlediği, sunulmayan sağlık hizmetlerini verilmiş gibi gösterdiği ve onaysız ilaç kullandığı tespit edildi. Bu usulsüzlükler sonucu 490 milyon TL’ye yakın ceza kesildi. SGK, hastaneler grubuna gönderdiği yazıda 43 bin 889 usulsüz sağlık hizmeti işlemi karşılığında 438 milyon 889 bin lira ve sağlık işlemlerine ait evrakların saklanması hükmüne aykırılık nedeniyle 20 bin lira olmak üzere toplamda 438 milyon 891 bin liralık ceza uygulandığını bildirdi. Ödeme yapılmaması halinde ise haciz işlemleri başlatılacağı duyuruldu.

Mal Varlıklarını Koruma Girişimi

Özel Şafak Hastaneler Grubu, SGK cezalarını ödemekten kaçınmak için Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato başvurusunda bulundu. Konkordato sürecinde, hastane hisseleri birkaç kez el değiştirerek mal varlıklarının korunması sağlandı. İlk olarak 2021 yılında Atakan Bekmezci’nin elinde bulunan hastanelerin hisseleri, aynı yılın nisan ayında Halil İbrahim Demir’e, ardından ise eski sahibi Seçim Öztürk’e devredildi. Şirket yönetimi, ceza borcunu ödemek için devletle görüşmeler yapmış ancak kendilerinden talep edilen yaklaşık 20 milyon TL’lik aracılık bedeli nedeniyle görüşmeleri sonlandırmıştı.

Fetullah Gülen’in cenazesi Pensilvanya’da dapılacak Fetullah Gülen’in cenazesi Pensilvanya’da dapılacak

Hastanenin Ruhsatı İptal Edildi

Soruşturma kapsamında Bağcılar Özel Şafak Hastanesi'nin ruhsatı iptal edilirken, Sağlık Bakanlığı bu hastane ve diğer şubelerdeki faaliyetlerin durdurulduğunu açıkladı. Kamuoyuna yansıyan belgelerde, hastanelerin uzun süredir sağlık hizmetlerini sahte evraklarla yürüttüğü bilgisi yer aldı. Örgütün, ölüm haberini gizleme eğiliminde olduğu ancak daha sonra açıklamaya karar verdiği de belirtilmişti.

Yaptırımlar ve Kamu Zararı

Özel Şafak Hastaneler Grubu'nun düzenlediği sahte faturalar ve gerçeğe aykırı belgeler nedeniyle kamu zararına yol açtığı soruşturma dosyasına eklenmiş durumda. Bu olay, sağlık sektöründeki denetimlerin sıkılaştırılmasına yönelik talepleri de beraberinde getiriyor. SGK’nın yürüttüğü denetimlerin ardından ortaya çıkan usulsüzlükler, hastane yönetiminin mali sorumluluklardan kaçınma girişimlerine rağmen büyük bir ceza ve yaptırım sürecine neden oldu.

Kaynak: T24