Yaşam

Bursa’da 168 yıllık tarihi bina, Sanat ve Düşünce Merkezi olarak yeniden hayat buldu

Bursa’da tarihi bir ipek fabrikası olarak inşa edilen ve yıllar boyunca köşk, yetimhane gibi farklı amaçlarla kullanılan 168 yıllık bina, kapsamlı bir restorasyon süreciyle yeniden ayağa kaldırıldı. Yıldırım Belediyesi’nin 3 yıllık çalışmaları sonucunda, bina "Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi" olarak kente kazandırıldı. Henüz resmi açılışı yapılmamış olan merkezin bahçesi ve kafeteryası ise halka hizmet vermeye başladı.

Abone Ol

Yıldırım Belediyesi, şehrin önemli sivil mimari yapılarından biri olan ve "Tarihi Osman Fevzi Efendi Köşkü" olarak bilinen bu binayı restore ederek sosyal bir yaşam alanına dönüştürdü. Yeni adıyla "Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi", 4 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olup, 350 metrekare taban alanına sahip, üç katlı bir yapıyı içeriyor. Üst katlarda kütüphane, sergi ve toplantı salonları da tamamlandı.

Yıldırım Belediyesi’nden Şehircilik ve Kültür İçin Yeni Bir Merkez

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, tarihi yapının köklü geçmişine değinerek, 1953 ile 1983 yılları arasında yetimhane olarak kullanılan binanın, 1986 yılında Anıtlar Kurulu tarafından tescillendiğini belirtti. 2016’da Yıldırım Belediyesi’ne geçen bina, büyük bir titizlikle restore edildi. Başkan Yılmaz, merkezin Bursa için şehircilik, kültür ve yerel bilinç konusunda fikir ve projeler üretecek bir merkez olacağını vurguladı.

Çok Amaçlı Salonlar 

Merkezin zemin katının, sosyal bir tesis olarak hem bölge halkına hem de Bursa genelinde huzur veren bir alan olarak hizmet vereceğini ifade eden Yılmaz, "60 kişilik çok amaçlı bir konferans salonu, grup çalışmaları için odalar ve şehircilik üzerine araştırmalar yapmak isteyen gençler ve akademisyenler için özel bir kütüphane bulunuyor" dedi. Ayrıca, Bursa Belediyeler Birliği’nin merkezi de burada yer alacak.

Titiz Bir Restorasyon Süreci

Oktay Yılmaz, binanın restorasyonunun üç yıl sürdüğünü belirterek, bu sürecin büyük bir özenle yürütüldüğünü ifade etti. "Çok detaylı kalem işlerine sahip bu yapıyı 50 milyon TL’lik bir bütçeyle yeniden canlandırdık" diyen Yılmaz, ekim ayında yapılacak resmi açılışla merkezin tüm bölümleriyle hizmete gireceğini söyledi.