Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, cari işlemler hesabı temmuz ayında 566 milyon dolar fazla verdi. Ekonomistlerin 700 milyon dolar açık beklentisine rağmen bu fazla, Türkiye'nin cari dengede yılın en yüksek fazla miktarını kaydettiğini gösteriyor. Aynı zamanda, cari denge iki ay üst üste fazla vermiş oldu.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise temmuz ayında 4 milyar 879 milyon dolar fazla verdi. Bu fazla, ekonominin enerji ve altın dışındaki sektörlerde güçlü bir performans sergilediğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 5 milyar 102 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hizmetler dengesi, Türkiye’nin cari fazla vermesinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Bu kalemden kaynaklanan net girişler temmuz ayında 6 milyar 873 milyon dolar seviyesine ulaştı. Özellikle seyahat kaleminden elde edilen net gelirler 5 milyar 601 milyon dolar oldu. Bu, turizm sektörünün cari dengeye pozitif katkısını ortaya koyuyor.

Doğrudan ve Portföy Yatırımları Artış Gösterdi

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler temmuz ayında 670 milyon dolar olarak kaydedildi. Portföy yatırımları ise 3 milyar 726 milyon dolar net giriş sağladı. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 21 milyon dolar net satış yaparken, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) piyasasında ise 2 milyar 479 milyon dolar net alış gerçekleştirdiği belirtildi.

Yurt Dışındaki Tahvil İhraçları ve Borçlanma Hareketleri

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar temmuz ayında 666 milyon ABD doları, genel hükümet 1 milyar 750 milyon dolar, diğer sektörler ise 1 milyar 474 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi. Bu borçlanma, Türkiye'nin dış finansman kaynaklarını çeşitlendirme çabalarını yansıtırken, dış borçlanmanın arttığına işaret ediyor.

İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda! İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda!

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 326 milyon dolar net artış ve Türk lirası cinsinden 934 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 1 milyar 260 milyon dolar net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar temmuz ayında 1 milyar 693 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Genel Hükümet 58 milyon dolar net geri ödeme yaparken, diğer sektörler 82 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Temmuz ayında dikkat çeken bir diğer gelişme ise resmi rezervlerde yaşanan artış oldu. TCMB verilerine göre, resmi rezervlerde bu ay 5 milyar 366 milyon dolar net artış kaydedildi. Bu artış, Türkiye'nin dış rezervlerinin güçlendiğini ve ekonomik istikrarın desteklendiğini gösteriyor.

Muhabir: Haber Bülteni