Mehmet Ali Budak, yaklaşık 19 yıl önce Mardin’in Derik ilçesine bağlı Ballı köyünden Çekya’ya (eski adıyla Çek Cumhuriyeti) göç ederek burada bir kebapçıda çalışmaya başladı. İş yerinde tanıştığı Gabriella ile arkadaşlıkları kısa sürede derinleşti ve birbirlerini daha iyi tanıyarak evlenmeye karar verdiler. Evliliklerinin ardından çift Türkiye’ye, Mehmet Ali’nin doğduğu yer olan Mardin’in Derik ilçesine taşındı.

Korece öğrenmek için büyük fırsat! Kore Kültür Merkezi yeni dönem kayıtları başladı Korece öğrenmek için büyük fırsat! Kore Kültür Merkezi yeni dönem kayıtları başladı

Gabriella'nın İslamiyet’i Keşfetme Yolculuğu

Mehmet Ali Budak, eşi Gabriella’nın İslamiyet ile ilgilenmeye başladığı süreç hakkında bilgi verdi. Gabriella’nın, İslam’ı güzel ve merhamet dolu bir din olarak gördüğünü belirten Budak, "İlk başlarda bana dinimizle ilgili çok fazla soru sormaya başladı. Ben de sabırla anlattım ve onun İslamiyet’e olan ilgisini gördüm. Bir gün bana gelip başörtüsü takmak istediğini söyledi" dedi.

Başörtüsü Nedeniyle Tepki Aldı

Gabriella, başörtüsü takma kararı aldıktan kısa süre sonra Çekya’da bazı zorluklarla karşı karşıya kaldı. Budak, "Ne yazık ki başörtüsü taktığı için hem çevresinden hem de ailesinden olumsuz tepkiler aldı. Irkçı söylemlere maruz kaldı ve ailesi, bu kararından dolayı onu reddetme noktasına geldi" diye konuştu. Bu baskılar nedeniyle Gabriella bir süre sonra başörtüsünü çıkarmak zorunda kaldı.

Ailelerin Tepkisine Rağmen Evlendiler

Gabriella ve Mehmet Ali’nin evlenme kararı, Gabriella’nın ailesi tarafından kabul görmedi. Ailesi, kızlarının bir Müslümanla evlenmesine karşı çıktı. Budak, bu dönemde ailesinin büyük tepkiler verdiğini belirterek, "Düğünümüze sadece annesi katıldı, diğer aile üyeleri gelmedi. Ancak Gabriella bütün bu zorluklara rağmen benimle evlenmeye karar verdi" dedi.

Türkiye’ye Taşınarak Müslüman Olma Kararı Aldı

Çift evlendikten kısa bir süre sonra Türkiye’ye yerleşmeye karar verdi. Gabriella, Mardin’de insanların kendisine gösterdiği sıcak ilgi ve saygıdan etkilenerek Müslüman olma kararını pekiştirdi. Bu süreçte Mehmet Ali Budak, eşine İslam’ın değerlerini ve kurallarını anlattığını belirterek, "Gabriella Müslüman olma arzusunu sık sık dile getirdi. Nihayet Derik Müftülüğü’nde kelime-i şehadet getirerek Berçem ismini aldı ve Müslüman oldu" dedi.

Gabriella’nın Müslüman olma süreci, Derik Müftülüğü'nde düzenlenen bir törenle resmiyet kazandı. Budak ailesi, Gabriella’nın bu önemli kararı karşısında duygusal anlar yaşadı. Budak, "Ailem bu kararı duyunca gözyaşlarını tutamadı. Berçem ismini alan eşim, Müslüman olma kararını sevinçle karşıladı" diyerek eşinin bu önemli adımını paylaştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı