Stiff person sendromu (SPS), ilerleyici kas sertliği ve katılığı ile karakterize edilen nadir ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir nörolojik hastalıktır. Katı kişi sendromu, yüksek sesler veya hafif dokunuşlar gibi tetikleyicilerle kaslarda sertlik ve ağrılı spazmlar yaşanmasına yol açar.

Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, bağışıklık sisteminin vücudun normal dokularına yanlışlıkla saldırdığı otoimmün hastalıklar grubuna dahil olduğu düşünülmektedir.

Okul yolunda ceviz ikramı Okul yolunda ceviz ikramı

Katı Kişi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bu sendromun genel belirtileri arasında kronik ağrı, hareket kabiliyetinde azalma ve belde anormal kıvrılma (lomber hiperlordoz) bulunur. Kas spazmları şiddetli ve öngörülemez olabilir, bazen kemik kırılmalarına yol açacak kadar ağır seyreder. Hastalar, ses ve dokunma gibi uyaranlara karşı aşırı hassas hale gelebilir ve bu uyaranlar spazmları tetikleyebilir. Hastalığın kesin mekanizması tam olarak anlaşılmamış olsa da, SPS hastalarının nadiren genel popülasyonda bulunan glutamik asit dekarboksilaz antikorlarına sahip olduğu ve bu antikorların hastalığın nedeni olabileceği düşünülmektedir.

Muhabir: Haber Bülteni