Murat Boz’un Diyarbakır Konserinde İstenmeyen Olay: Yüzüne Cisim Fırlatıldı Murat Boz’un Diyarbakır Konserinde İstenmeyen Olay: Yüzüne Cisim Fırlatıldı

Numan Kurtulmuş, iki gün önce yaptığı bir konuşmada anayasanın 3. maddesinin yeniden ele alınabileceği sinyalini vermişti. Anayasada "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" ifadesinin değiştirilmesi gerektiğini savunan Kurtulmuş, bu yaklaşımın "milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışı" ile güncellenmesinin önemli olduğunu ifade etmişti. Bu sözler, anayasanın değiştirilemez maddelerinin tartışmaya açılacağı yönünde yorumlandı ve kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Özel: "İlk 4 Maddeye Dokunulamaz"

CHP lideri Özgür Özel, Muğla'nın Datça ilçesinde yaptığı konuşmada Kurtulmuş'un açıklamalarını eleştirerek tepki gösterdi. Özel, “Tayyip Bey HÜDAPAR’a bir şey diyemiyor. Bahçeli HÜDAPAR’a bir şey diyemiyor. Numan Bey aklı sıra HÜDAPAR’ın alanını genişletecek. İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız!” ifadelerini kullandı.

"Türkiye Cumhuriyeti’nin Temel İlkeleri Tartışmaya Açık Değildir"

Özel, konuşmasında anayasanın temel ilkelerinin değiştirilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı ve şu ifadelere yer verdi:

"Tayyip Bey HÜDAPAR’a söz verdi, İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı. O HÜDAPAR sonra çıktı ne dedi? ‘Anayasanın 4. maddesi tartışılsın’ dedi. Yüz verdiler… Geçtiğimiz aylarda sorduk, kıvırdılar. Dün bu sefer Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş çıktı, dedi ki ‘Devletin millletiyle ve ülkesiyle bir bölünmez bütün olduğu ifadesi yanlış.’ Bu nerede yazıyor? Aynı yerde yazıyor. Esas mesele; güya bir entelektüel tartışma başlatacak. Efendim, devletin milletiyle ve ülkesiyle değil de, millet devletle ve ülkesiyle… Platon diyor ki, ‘Devlet, kişilerin kurduğu bir yapı değil, şartların gerektirdiği zorunlu bir oluşumdur.’ Platon devleti kutsuyor, öbürü milleti kutsuyor. Kardeşim, hiç oynamaya gerek yok… Elini uzatanın eli kırılsın. Orayı okuyunca şunu anlıyorsun; Türkiye Cumhuriyeti, devletiyle, milletiyle, ülkesiyle bölünmez bir bütündür. Nokta.

"Elini Uzatanın Elini Kıracağız"

Tayyip Bey HÜDAPAR’a bir şey diyemiyor, Bahçeli HÜDAPAR’a bir şey söylemiyor, Numan Bey de HÜDAPAR’ın alanını genişletecek, hesapta entelektüel tartışma açıyor. Yok efendim askerler yanlış yazmış… Vallahi biz Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Alevisiyle, Sünnisiyle, Hristiyanıyla, Yahudisiyle, Müslümanıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlarıyız. Biz hep beraberiz. Bayrağımız belli, başkentimiz belli, kurucumuz belli. Bunlarla sorunu olanlar da belli. Onların, ilk 4 maddeye el uzatanın da elini kıracağız o kadar söylüyorum."

Kurtulmuş’un Sözleri Ne Anlama Geliyor?

Kurtulmuş'un sözleri, anayasanın değiştirilemez olarak kabul edilen maddelerine yönelik bir değişiklik tartışması başlatma amacı taşıdığı şeklinde değerlendirildi. Kurtulmuş, tepkilerin odağı olan o açıklamasında şöyle demişti:

"Bu devletin aslı millettir. Devlet milletin işlerini iyi yönetmek için vardır. Mesela çok sıradan gibi gözüken, Anayasada yer alan 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' tabiri bu perspektiften bakıldığında değiştirilmelidir. Çünkü devletin ülkesi olmaz, devletin milleti olmaz. Bu metin, 'milletin gücü üzerine yükselen devlet anlayışı' ile yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum"

Kaynak: Haber Merkezi