CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde cinsel istismara uğrayarak hayatını kaybeden 2 yaşındaki Sıla Yeniçeri için sert bir tepki gösterdi. Sıla bebek, şiddet ve istismar sonrası tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Meriç, olayın ardından ilgili bakanlıklara çağrıda bulunarak, "Hayvanları değil, sapkınlıkta sınır tanımayan canileri uyutun" dedi.

Bebek İstismarına Tepki: "Caydırıcı Cezalar Gündeme Alınmalı"

Son günlerde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusundaki sert duruşuyla dikkat çeken Melih Meriç, Sıla bebek için yaptığı açıklamada, çocuk yaşta evlilikler ve istismarların toplumda yarattığı derin yaralara değindi. Meriç, bu tür suçları işleyenlerin cezaevinden çıktıktan sonra aynı suçları tekrar ettiğine dikkat çekerek, "Toplumsal yozlaşma ve çürümüşlük, bir bebeğe yapılan istismarlar vicdanlarımızı derinden yaralıyor, psikolojimiz bozuluyor. Bu olay bir milat olmalı ve caydırıcı cezalar artık gündeme alınmalıdır" dedi. Meriç, istismar suçlularının topluma herhangi bir fayda sağlamadığını belirtti ve hayvanlar yerine bu suçluların etkisiz hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, Oruç Reis’i Somali’ye uğurladı Erdoğan, Oruç Reis’i Somali’ye uğurladı

Meriç TBMM'de Soru Önergesi Vermişti

Meriç, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde soru önergesi vermişti. Önergesinde Türkiye’nin birçok alanda toplumsal bir çöküş yaşadığını ifade eden Meriç, "Bu çöküşün en dramatik ve vahim olanı, çocuk yaşta evlilikler ile çocuk istismarıdır. Evlatlarımızın en değerli yaşlarını, oyun oynamak ve eğitim almak yerine aile veya dini baskılarla zorla evlendirilmeleri, toplumun en utanç verici manzaralarını oluşturmaktadır" diye konuştu.

İstismar Olaylarını Gündemde Tutuyor

Meriç, çocuk istismarıyla ilgili artan vakalara dikkat çekerek, "Türkiye’de artan istismar vakaları ve çocuk yaşta evlilikler sonucunda oluşan ‘çocuk anne’ istatistikleri gerçekleri örtmeye yetmiyor. Gaziantep’teki bazı muayenehanelerde doğum gerçekleştirilmesi ve birçok doğumun evde yapıldığı iddiaları da bu gerçeğin bir yansımasıdır" ifadelerini kullandı. Meriç, korktuğu için hastanelere gitmeyen ve evde doğum yapanların tespit edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Gaziantep halkından aldığımız yetkiyle, çocuk yaşta istismar edilerek doğum yapmak zorunda kalan yavrularımızın haklarını savunacak, bu içler acısı durumu gündemde tutmayı sürdüreceğiz" dedi.

Meriç'ten Sağlık Bakanı'na Sorular

Melih Meriç, bu konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na yönelttiği sorularla dikkat çekti. Meriç, Türkiye'deki çocuk doğumları ve istismar vakalarıyla ilgili şu soruları gündeme getirdi:

  1. 2011 yılından günümüze yıllar itibarıyla ve iller bazında devlet, üniversite ve özel hastanelerde 18 yaş altı kaç çocuk canlı doğum yapmıştır?
  2. 2011 yılından günümüze 18 yaş altı kaç çocuk doğum esnasında hayatını kaybetmiş, kaç bebek doğum esnasında vefat etmiştir?
  3. 2011 yılından günümüze yıllar itibarıyla ve iller bazında kaç çocuk cinsel istismar sonucu canlı doğum yapmıştır?
  4. 2011 yılından günümüze yıllar itibarıyla ve iller bazında yasalara aykırı bir şekilde doğum yapıldığı iddialarına karşılık kaç muayenehane ve klinik kapatılmış, kaç doktor ve sağlık çalışanına ne tür cezai işlem yapılmıştır?
  5. 18 yaş altı, korktukları için hastanelere gitmeyerek evde doğum yapanların tespitine yönelik son 10 yılda ne tür çalışmalar yapılmıştır? Bu tespitler sonucunda kaç aile hakkında yasal süreç için başvuruda bulunulmuş ve bu başvurular sonucunda kaç kişi ceza almıştır?
Kaynak: Haber Merkezi