İddianamede, 2019 yılında CHP tarafından başlatılan "Bir Tuğla Da Sen Koy" bağış kampanyasına yönelik usulsüzlük iddialarına yer verildi. Bağışların kanuna aykırı şekilde toplandığı, kabul edildiği ve satıcıya elden teslim edildiği belirtildi. Özellikle, Sarıyer Ayazağa Mahallesi'nde bulunan 14 taşınmazın CHP'ye satışı sırasında bu usulsüzlüklerin yapıldığı ifade edildi.

İsrail askerleri, Filistinlilerin evlerini kışlaya çevirdi İsrail askerleri, Filistinlilerin evlerini kışlaya çevirdi

Satış Sürecinde Neler Yaşandı?

İddianameye göre, Sarıyer'deki 14 bağımsız bölüm, SEAS Besicilik yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından CHP'ye 24 milyon 369 bin TL bedelle satıldı. Satışta kullanılan 15 milyon 510 bin TL'nin ise vatandaşların bağışlarıyla toplandığı ve bu miktarın nakit olarak elden teslim edildiği bildirildi. Ayrıca, taşınmazların satın alınma sürecinde düzenlenen sözleşmelerde yer alan detaylar da iddianamede yer aldı.

Bağış Sürecindeki Eksiklikler

CHP İl Başkanlığı tarafından başlatılan "Bir Tuğla Da Sen Koy" kampanyası kapsamında, banka hesap numaralarının genel merkeze ait olduğu, bağışların kimler tarafından ne kadar yapıldığına dair bilgi ve belgelerin bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun şekilde bağış yapılıp yapılmadığının değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Kanuna göre, bağış yapan kişilere makbuz verilmesi gerektiği ancak bu hususta da eksiklikler olduğu ifade edildi.

Hapis Cezası Talebi 

Soruşturma neticesinde, aralarında Canan Kaftancıoğlu, Fatih Keleş ve Tuncay Yılmaz'ın da bulunduğu 22 kişi hakkında Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na, taşınmazların satın alım süreciyle ilgili gerekli incelemelerin yapılması için ihbarda bulunuldu.

Kaynak: İHA