Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç konuşmasında, “Ankara keçisinin son zamanlarda sayısı gittikçe azalmaya başlıyor. Çünkü Ankara keçisinin ekonomik getirisi düşük ve zor bir meslek, insanlar yavaş yavaş bu alanı tekrar terk etmeye başlıyor. Bizim hayata geçirdiğimiz 5 tane ıslah projesi var. Islah Projesi, sivil toplum kuruluşları ve kamu iş birliği ile yapılmaktadır.  Bakanlığımızın da destekleriyle sayının azalmasını engelledik ama şu anda tekrar düşüş yaşanacak gibi gözüküyor çünkü mevcut destekler eskiye göre düşük kalıyor. Bakanlık desteklemeyle alakalı açıklama yaptı ama destek yeterli değil. Eskiden yapılan destek miktarı bir çuval yeme karşılık geliyordu şu anda yarım çuvala denk geliyor. Hayvancılık getirisi yüksek olmadığı için ve bu yıl da tiftikte fiyatlar artmadığı için insanlar da ümitsizliğe kapılıyor.” ifadelerini kullandı.  

Ev kiralamada yeni kriz! Ev sahipleri bu meslek grubuna ev kiralamıyor! İşte, sebebi Ev kiralamada yeni kriz! Ev sahipleri bu meslek grubuna ev kiralamıyor! İşte, sebebi

SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ SORUNU BAKICI BULUNAMAMASI 

Sektördeki en önemli sorunlardan birinin çoban bulamamak olduğunu belirten Kılınç, “En önemli sorunlardan birisi de bakıcı bulamamak, Türkiye'de tarım işletmelerindeki yaş ortalaması 58’e gelmiş durumda, bu da gençler artık tarım yapmıyor demektir. Gençler tarım yapmayınca da küçükbaş hayvancılıkta özellikle de çobanın genç olması gerekiyor çünkü hayvanları kırda, bayırda gençler gezdirebilir. Çobanlık yapan genç nüfus genellikle Afganistan'dan geliyor. Bu konuyla ilgili çok büyük bir kriz oluştu. İlgili bakanlıklarla görüştük. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı bu konuyla ilgileniyor.  Bizim talebimiz hayvan sayıları iyice düşmeden sorunlara çözüm üretilmesi yönünde çünkü Türkiye'de hayvan sayıları ciddi ciddi düşüşe gidiyor. Şu anda sektörün en büyük sorunlarından birisi bakıcı sorunu sektörde iş yapacak gencimiz kalmadı.  Türkiye’de çobana 1.200 dolara yakın para veriyoruz. İran’da çalışan çobanlar,150-200 dolara çalışıyorlar. Buna rağmen bakıcı bulma sorunu yaşıyoruz.” dedi. 


Bakıcı sorunu için ilgili bakanlığa çözüm önerisinde bulunulduğunu açıklayan Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Bakanlıkta bizim işletmelerimizin kayıtları mevcut. Bu kayıtlı işletmeler, davetiye usulü başka yerde çalışamaz şartı ile Afganistan'dan çoban getirebilir. İşletme bu çobanı kendine tahsis eder ve böyle bir düzen kurulursa bakıcı sorunu ortadan kalkmış olur. Böylece ülkeye gelip giden kişi sayısı kontrol edilebilir. Güvenlik açısından sorun olmaz, hem de gelen kişilerin sağlık sigortaları karşılanır.” diye konuştu. 


Ankara Tiftik Keçisi, kalite bakımından dünyada ilk sırada ama lider Güney Afrika 

Ankara tiftiğinin değerlenmesi ve iyileşmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Kılınç, “Tiftik keçisi sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin de simgesi, Turizm açısından da değerli. Ankara Tiftik Keçisi, kalite anlamında dünyada ilk sırada ama şu anda Dünya pazarında lider Güney Afrika. Bu durumun değişmesi için Ankara tiftik keçisine yönelik şu anda 5 tane ıslah projemiz var. Ankara tiftiğinin değerlenmesi ve iyileşmesi için Sivil Toplum Kuruluşları, kamu iş birliği ve alanında uzman  hocalarla beraber çalışıyoruz. Sürünün incelik ortalamasını arttırıyoruz. Dünya Pazarlarıyla rekabet edebilmesi için yaklaşık 2004 yılından beri projelerimiz devam ediyor. Böylece azalmanın önüne geçildi, tiftik kalitemiz arttı. Proje öncesinde tiftik keçisi sayısı 80 binin altına düşmüştü proje ile birlikte şu anda 120 bin civarında tiftik keçimiz var.” dedi. 


Barınaklar yenilenmeli 

Tiftik kalitesinin yükselmesi için barınakların yenilenmesi gerektiğine değinen Başkan Kılınç, “Barınaklar yenilenirse tiftik kalitesi artar. Tiftik nemden etkilendiğinde sarılık yapıyor ve oluşan sarılık yıkamayla geçmiyor ve ürün kalitesi düşüyor bu çok önemli. Belediyeler veya başka kurumlar tarafından yapılacak olan desteklerle barınakların yenilenmesi gerekiyor. Barınakların yenilenmesi ile Ankara Tiftik Keçisi kalitesi artacaktır” şeklinde konuştu. 

Muhabir: Cansel Yıldız