İklim Elçileri Projesi, genç kuşakların iklim mücadelesindeki etkinliğini artırmak amacıyla hayata geçirilmiş bir proje olarak dikkat çekiyor. 2021 yılında uygulamaya alınan bu projeyle, gençlerde iklim değişikliği ve çevre bilinci oluşturulurken, üniversitelerde iklim dostu kampüsler yaratılması hedefleniyor.

Başkan Özarslan, belediyenin kapılarını vatandaşlara açtı Başkan Özarslan, belediyenin kapılarını vatandaşlara açtı

COP29 Öncesinde Ankara’da Buluşma

Azerbaycan’ın Bakü şehrinde düzenlenecek COP29 öncesi Ankara'da bir araya gelen İklim Elçileri, Yerel Gençlik Konferansı’nda, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) süreçlerine katkı sağlamak için seslerini duyurdular. Etkinlikte, 200'den fazla katılımcı yer alırken, çözüm önerileri ve gençlerin iklim mücadelesindeki rolü üzerine konuşmalar yapıldı.

Gençlerin Karar Alma Sürecindeki Önemi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, iklim değişikliğinin günümüzdeki etkilerine değinerek, gençlerin bu sorunun en ağır yükünü taşıyacağını vurguladı. Suver, gençlerin iklim mücadelesinde daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, geleceğin liderleri olarak karar alma süreçlerine dahil olmalarının önemini ifade etti.

Yerel Konferanslardan Uluslararası Etkileşime

İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Yerel Gençlik Konferansı'nın, gençlerin yerel düzeydeki iklim eylemlerine katkı sağlaması ve uluslararası platformlarda daha etkili olabilmeleri açısından büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.

UNICEF'ten Türkiye'ye Tebrik

Konferansa katılan Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde A. Ahonsi, Türkiye’nin İklim Elçileri Hareketi'ni ulusal bir gençlik danışma mekanizmasına dönüştürme çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirtti. Ahonsi, Türkiye'yi bu sürdürülebilir yolculukta tebrik etti.

İklim Krizi ve Gençler

UNICEF Türkiye ADAP Bölüm Başkanı Chizuru Iwata, "İklim Krizi Bir Çocuk Hakları Krizidir" başlıklı sunumunda, iklim krizinin en az sorumlusu olan çocuklar ve gençlerin, krizden en çok etkilenen kesim olduğunu söyledi. Iwata, çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında iklim değişikliğinin zorluklar çıkardığını belirtti.

İklim Elçileri Kimlerden Oluşuyor?

2024 yılı itibarıyla 208 üniversiteden bildirilen 175 asil ve 175 yedek İklim Elçisi bulunuyor. Elçiler, 18-25 yaş arasındaki lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden seçiliyor. Ağırlıklı olarak 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan İklim Elçileri, genellikle Çevre Mühendisliği, Coğrafya, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerde eğitim gören gençlerden seçiliyor.

Kaynak: İHA