Kim Kimdir Nereli

Coşkun Özgünel hayatını kaybetti! Coşkun Özgünel kimdir?

Türk arkeolojisinin son 50 yıllık gelişimine katkı sunan Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel vefat etti. Vefat haberinin ardından Coşkun Özgünel’in kariyeri ve hayat öyküsü merak konusu oldu. Peki, Coşkun Özgünel kimdir? Nerelidir? Coşkun Özgünel biyografisi haberimizde…

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel’in vefat ettiğini bildirerek şunları söyledi:

"Türk arkeolojisinin son 50 yıllık gelişimine önemli katkılar sunan duayen bir hocamızı kaybettik. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Coşkun Özgünel artık yetiştirdiği öğrencileri ve arkeoloji alanında birbirinden kıymetli çalışmalarıyla hatırlanacak."

Ersoy, Çanakkale Gülpınar'da 1980 ve 2019 yılları arasında yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmalarının yanı sıra 1998 ve 2012 yılları arasında KKTC Salamis kazılarının başkanlığını da yürüten Özgünel'e Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm arkeoloji camiasına başsağlığı diledi.

Prof. Dr. Coşkun Özgünel Kimdir?

Prof. Dr. Coşkun Özgünel, 1941 yılında Erzincan’da doğmuştur. Eğitim hayatına Ankara’da başlayan Özgünel, Sarar İlkokulu, Mimar Kemal Ortaokulu ve Bahçelievler Deneme Lisesi Fen Bölümü’nden mezun olmuştur. Üniversite eğitimi için Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nü tercih eden Özgünel, burada Klasik Arkeoloji kürsüsünde Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın öğrencisi olma şansını elde etmiştir.

1966 yılında Ekrem Akurgal’ın asistanı olarak akademik kariyerine adım atan Özgünel, öğrencilik yıllarında Seferihisar-Teos, Bodrum Müskebi, Bodrum Dirmil, Çandarlı-Pitane, Foça, Eski İzmir-Bayraklı, Çeşme Ildırı-Erythrai gibi önemli kazılarda görev almıştır.

1972 yılında "Doğu Ion-Bayraklı (İzmir) Geometrik Seramiği" konulu teziyle Edebiyat Doktoru unvanını alan Özgünel, 1974 yılında askerlik görevini tamamladıktan sonra akademik çalışmalarına geri dönmüştür. 1979 yılında "Anadolu’da Miken Seramiği" üzerine yaptığı araştırmayla doçent olmuş ve 1989 yılında "Karia Geometrik Seramiği" adlı kitabıyla profesörlüğe yükselmiştir.

Özgünel, 40 yıl boyunca (1980-2019) Çanakkale-Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü’nde yer alan Apollon Smintheus kutsal alanı restorasyon ve kazı çalışmalarını yönetmiştir. Almanya’da Heidelberg, Tübingen Üniversitesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü’nde burslu ve davetli olarak doktora ve doçentlik çalışmalarını sürdüren Özgünel, yurt dışında düzenlenen birçok kongre ve sempozyumda bildiriler ve konferanslar sunmuştur.

Prof. Dr. Coşkun Özgünel, Türkiye’nin arkeoloji alanındaki önemli isimlerinden biri olarak akademik kariyerine birçok değerli katkı sunmuştur.