1971 yılında Anayasa Mahkemesi’nin özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanmasına yönelik kararı sonrası, Patrikhane bu karara itiraz ederek Ruhban Okulu'nun faaliyetlerini durdurmuştu. 50 yılı aşkın süredir kapalı olan okulun yeniden açılmasına yönelik çalışmalar başlıyor.

Bartholomeos'tan İyimser Açıklamalar

Patrik Bartholomeos, Atina Haber Ajansı'na yaptığı açıklamalarda, okulun yeniden faaliyete geçmesi konusunda büyük bir iyimserlik taşıdığını belirtti. Selanik ziyareti sırasında konuşan Bartholomeos, "Okulumuzun yeniden açılma aşamasına geldiğinden artık eminiz" dedi. Erdoğan’ın talimatıyla süreçte önemli bir adım atıldığını vurgulayan Patrik, önümüzdeki hafta teknik detayların görüşülmesi için geniş bir heyetin Ankara’ya gideceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı'ndan Ziyaret

Ruhban Okulu'nun yeniden faaliyete geçmesi için ABD ve Avrupa Birliği'nden gelen çağrılar sonrasında Türkiye'de de hareketlilik yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 28 Mayıs'ta okulu ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Ziyaret sırasında Tekin, “Okulun, Ruhban Okulu olarak yeniden faaliyet göstermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.

Ukrayna Büyükelçisi’nden ilginç teklif Ukrayna Büyükelçisi’nden ilginç teklif

Ruhban Okulu'nun Tarihi Önemi

1844 ile 1971 yılları arasında faaliyet gösteren Heybeliada Ruhban Okulu, Ortodoks dünyası için büyük öneme sahip ilahiyat okullarından biri olarak biliniyor. Bu süre zarfında binden fazla mezun veren okul, Fener Rum Patriği Bartholomeos dahil olmak üzere 12 patrik yetiştirdi.

Muhabir: Haber Bülteni