Vucic, hem Cumhurbaşkanı hem de Sırbistan Ordusu Başkomutanı sıfatıyla yaptığı açıklamada, bu kararın saldırgan bir niyet taşımadığını belirtti. "Kimseye saldırmak istemiyoruz, sadece bizi tehdit edenleri caydırmak istiyoruz" diyen Vucic, kararın ülkenin güvenliği açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Zorunlu Askerlik 75 Gün Olacak

Cumhurbaşkanı Vucic, Belgrad'da düzenlenen yeni subayların yemin töreninde, erkekler için 75 günlük zorunlu askerlik hizmetini öngören düzenlemeyi imzaladığını bildirdi. Kadınların ise askerlik hizmetine gönüllü olarak katılabileceği ifade edildi. Vucic, ülkenin karşısında zorlu bir süreç olduğunu belirterek, güçlü bir orduya duyulan ihtiyacın altını çizdi. "Sırbistan hükümetinin bu kararı kabul edeceğine inanıyorum. Herkes, niçin daha güçlü bir orduya ve daha fazla silahlanmaya ihtiyacımız olduğunu biliyor," dedi.

"Ulusal Çıkarlarımızı Savunmayı Başardık"

Vucic, ülkenin her zaman ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, Sırbistan’ın topraklarını koruma mücadelesine dikkat çekti. "Bizden toprak koparmaya çalışanlara ve dünyadaki güçlü devletlerle olan zorluklara rağmen barış ortamını koruduk ve ulusumuzun hayati menfaatlerini savunmayı başardık," dedi. Zorunlu askerlik uygulamasının başlamasıyla birlikte Sırbistan'ın ihtiyaç duyduğu asker sayısının artırılabileceği vurgulandı.

Parlamentonun Onayı Bekleniyor

Zorunlu askerlik sisteminin yürürlüğe girmesi için parlamento tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Hükümetin yakın zamanda bu konuda gerekli adımları atması bekleniyor.

Başbakan Vucevic Hazırlıklarını Tamamladı

Başbakan Milos Vucevic, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, zorunlu askerlik sistemine geri dönüş yasasının parlamentoya sunulmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Vucevic, gerekli lojistik ve idari düzenlemeler sağlandığı takdirde, zorunlu askerliğin 2025 yılında hayata geçebileceğini ifade etti.

İsrail Ordusu, Hamas Lideri Ravi Mustaha'nın Öldüğünü Duyurdu İsrail Ordusu, Hamas Lideri Ravi Mustaha'nın Öldüğünü Duyurdu

Hırvatistan da Zorunlu Askerliğe Geri Dönüyor

Sırbistan’ın komşusu Hırvatistan da silahlı kuvvetlerin profesyonelleşmesi için 2011 yılında askıya aldığı zorunlu askerlik uygulamasına, 1 Ocak 2025 tarihinde geri döneceğini açıklamıştı. Sırbistan ve Hırvatistan arasındaki silahlanma yarışı da bölgedeki gerginliği artırıyor.

Kaynak: İHA