Erkan Öktem, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminde önemli bir rol üstlenen eski Jandarma Kurmay Albay'dır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, Öktem, Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki darbe eylemlerini organize eden isimlerden biri olarak öne çıkmıştır. Darbe emirlerinin yerine getirilmesini sağlamak için sahte imzalı mesajlar gönderdiği ve darbe karşıtı askerleri hedef alarak şiddet eylemlerine öncülük ettiği belirtilmiştir.

ERKAN ÖKTEM VE 15 TEMMUZ GECESİ

15 Temmuz gecesi Jandarma Genel Komutanlığı'nda darbe girişiminin organize edilmesinde etkin rol oynayan Erkan Öktem, darbe karşıtı olan askerlerin derdest edilmesi emrini vermiştir. Ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı bölgesindeki polis araçlarına darbeci helikopter pilotları tarafından ateş açılmasını talep etmiş ve darbenin başarılı olması için sabah saatlerine kadar mücadele etmiştir.

Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan kimdir? Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan kimdir?

ERKAN ÖKTEM VE HİSARCIKOĞLU CAMİ

Darbe eylemleri sırasında Jandarma Genel Komutanlığı FETÖ’cülerin işgali altındayken, dönemin Kurmay Başkan Vekili olan Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, yakınlardaki Hisarcıklıoğlu Camisi'ni karargah olarak belirlemiştir. Darbe karşıtı askerler, Genelkurmay’dan gelen sözde sıkıyönetim emirlerine uyulmaması yönünde saat 03.45’te bağlı birliklere gönderilen mesajda, "Jandarma bir kanun ordusudur. Millete, devlete, milli iradeye yapılan ve yapılacak her türlü kanunsuz harekete karşı, gerekli tedbirler emir komuta zinciri içerisinde alınacaktır." ifadeleri kullanılmıştır.

ERKAN ÖKTEM NE KADAR CEZA ALDI?

Erkan Öktem, “Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır. Bu ceza, 86 kişiyle birlikte aldığı bir ceza olup, Öktem ayrıca "kasten öldürme" suçundan dolayı 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştır. TEM Daire Başkanı Turgut Aslan'a yönelik gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 20 yıl hapis cezasına mahkum edilmiştir.

Erkan Öktem'in aldığı cezalar, darbe girişimi sırasında gerçekleştirdiği ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik eylemler nedeniyle verilmiştir. Bu kararlar, Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmalarda alınmıştır. Davada toplam 245 kişi yargılanmış ve 86’sı ağırlaştırılmış müebbet, 35’i ise müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

Erkan Öktem’in bu davadaki rolü, 15 Temmuz darbe girişiminin organize edilmesi ve uygulanmasındaki kritik katkılarıyla ilişkilendirilmiş ve verilen cezalar bu eylemlerinin ciddiyetini ortaya koymuştur.

Muhabir: Haber Bülteni