Yaşam

Dev Türk bayrağı 8 ay sonra deniz tabanından çıkarıldı

Antalya'da yaklaşık 8 ay önce fırtına nedeniyle direkten koparak denize düşen dev Türk bayrağı, 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde dalgıçlar tarafından deniz tabanında bulunarak çıkarıldı.

Abone Ol

Konyaaltı sahilinde dalış yapan dalgıçlar, su altında beklenmedik bir manzarayla karşılaştı. Dalış sırasında dikkat çeken bir cismi inceleyen dalgıçlar, dev bir Türk bayrağı buldu. Yaklaşık 250 metre açıktaki ve 26 metre derinlikteki 8 metreye 12 metre boyutlarındaki bayrağı çıkarmak için dalgıçlar hemen bir çalışma başlattı. Öncelikle bayrak üzerindeki deniz tabanı mili temizlendi. Bayrağın büyüklüğü sebebiyle, su yüzeyine çıkarmak için dalgıçlar "paraşüt" adı verilen bir ekipman kullandı.

Dev Bayrak Böyle Çıkarıldı

Paraşüt yardımıyla su yüzeyine çıkartılan dev Türk bayrağı, ardından kıyıya taşındı. Suda kaldığı süre boyunca yıprandığı ve bazı yerlerinin deforme olduğu görülen bayrak, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkililerine teslim edildi. Antalya Konyaaltı Su Sporları Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı ve dalış merkezi yetkilisi Alim Tuğ, 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan bir gün önce deniz tabanında tesadüfen buldukları Türk bayrağını çıkarabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

8 Aylık Arama Çalışmaları

Bayrağın yaklaşık 8 ay önce çıkan bir fırtına sırasında Konyaaltı'ndaki yaklaşık 30 metrelik direkten koparak denize uçtuğunu hatırlatan Tuğ, “Aniden çıkan poyraz fırtınası sonucunda Türk bayrağımızın denize doğru uçtuğunu gördük. Hemen yetkililere haber verdik ve deniz polisi ile sahil güvenlik birimleri hemen arama çalışmalarına başladı. Bizler de çalışmalara destek olduk, ancak bayrağı bulamadık” dedi.

Deniz Tabanında Gizlenmişti

Tuğ, 8 ay boyunca bölgedeki diğer faaliyetler sırasında bayrağı aradıklarını belirterek, "Yaptığımız her dalışta arama yaptık ama bayrağı bulamadık. Zafer Bayramı’ndan bir gün önce yaptığımız dalışta ekip arkadaşlarımızdan İbrahim Rehber’in dikkatini çekti. Bayrağın deniz tabanında ve milin altında kalmış olduğunu fark ettik. Üzerini biraz açtıktan sonra Türk bayrağı olduğunu gördük. Büyük olduğunu fark edince daha fazla inceleme yaparak, bunun fırtına sırasında koparak denize düşen bayrak olduğunu anladık” dedi.

"Zafer Bayramı'ndan Bir Gün Önce Böyle Bir Şey Yaşanması Bizi Duygulandırdı"

Bayrağı deniz tabanından çıkarmanın zorluklarına rağmen, dalgıçlar ekipmanlarını kullanarak başarılı bir şekilde yüzeye çıkardılar. Tuğ, “Bayrağı bulunduğu yerden çıkarmak için tüm ekip arkadaşlarımızla tekrar dalış yaptık ve paraşüt yardımıyla bayrağı deniz tabanından çıkardık. Daha sonra toparlayarak karaya çıkardık ve yetkililere teslim ettik. 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan bir gün önce böyle bir olay yaşanması bizleri çok duygulandırdı ve mutlu etti” dedi.