Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen sempozyum, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Cuma namazının ardından üniversitede öğrencilerle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, öğrencilere ahi pilavı ikram etti. Daha sonra 7. Uluslararası Ahilik Haftası Sempozyumu'nda bir konuşma yapan Erbaş, ahiliğin önemine, prensiplerine ve din adamlarının ahiliğe bakış açısına değindi.

Cinayetler ve Caydırıcı Cezalar Üzerine Dikkat Çeken Çıkış

Konuşmasının devamında, Diyarbakır'da işlenen Narin cinayeti ve Tekirdağ'daki benzer bir olay üzerinden cezaların caydırıcılığına dikkat çeken Erbaş, mevcut yasaların bu tür suçlar karşısında yetersiz kaldığını vurguladı. Erbaş, "Katil tespit edilse ne olacak? İsterseniz bin sene ceza verin, bizim acımız dinecek mi? Biz, caydırıcılık özelliği olan bir kanun işletmiş olacak mıyız? diye sordu. Ayrıca, 2 yaşındaki bir çocuğa yapılan zulme değinen Erbaş, cezaların suçluları caydırmadığını ve mevcut sistemin bu anlamda yetersiz olduğunu ifade etti.

"İdamsa İdam"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cezaların suçlara uygun şekilde caydırıcı olması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Ölümse ölüm, idamsa idam. Öyle değil mi, nasıl caydıracağız? İmam Gazali şöyle diyor; ’Caydırıcılık özelliği olan kanunlar’ bunlar da yetmiyor. Dünya kurulduğundan beri kanunlar var, mahkemeler var. Milattan önce 2 binli yıllarda yaşamış ’Hamurabi’ denilen birisi var. Yaptığı kanunların gökten indiğine inanıyor Babil halkı ama yine caydıramadı insanları."

Ahiret Bilincine Vurgu Yaptı

Erbaş, konuşmasında sadece dünyevi yasaların caydırıcılığının yeterli olmadığını, uhrevi yaptırımların da gerekli olduğunu belirtti. Ahiret inancı ve bilincinin toplumsal düzen üzerindeki etkisine dikkat çeken Erbaş, İslam’da günde 40 kez namazda “Maliki Yevmiddin” (din gününün sahibi) ifadesinin kullanılmasının bu bilinci pekiştirdiğini söyledi. Ahiret inancının, bireylerin kötü davranışlardan uzak durmaları noktasında önemli bir motivasyon kaynağı olduğuna işaret etti.

Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor! Ekonomik Krizin Kurbanı: 125 Yıllık Pastane Kapanıyor!

Programın sonunda, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından Ahilik sancağı hediye edildi. Tören, hediye takdimiyle sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı