Yaşam

Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki arkeolojik kazılarda 1500 yıllık kilise kalıntısında yeni buluntular var!

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 2021 yılında başlatılan kurtarma kazısının dördüncü sezonunda, 55 mezarın bulunduğu 1500 yıllık Bizans dönemine ait kilisede amfora ve deniz yıldızı fosili keşfedildi.

Abone Ol

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazılarda, 55 mezarın bulunduğu 1500 yıllık kilise kalıntısının dördüncü sezon kurtarma kazısında "amfora" ve "deniz yıldızı" fosili keşfedildi. İnkaya Mahallesi’nde 2021 yılında başlatılan kurtarma kazısının bu yılki sezonu heyecan verici buluntularla başladı.

Diyarbakır Müzesi Müdür Yardımcısı Mehmet Çelebi, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleriyle, Devlet Su İşleri (DSİ) sponsorluğunda müze başkanlığında Silvan Barajı kurtarma kazısı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çelebi, kazı alanında eski bir yerleşimin izlerine rastladıklarını belirterek, "Bulunduğumuz alan Milattan Sonra 5-7. yüzyıla ait bir kilise kalıntısı mevcut. Ayrıca alanda sarnıçlar, gözetleme kuleleri ve taş ocakları da bulunuyor. Kazı çalışmalarımız devam ediyor. Alanda yaklaşık 25 işçimiz ve 15 uzman arkeoloğumuz var. İlk kazımıza 2021 Ağustos ayında başladık ve şu an dördüncü sezonumuzun ilk haftasındayız. Kazımız 2026'nın sonuna kadar devam edecek. Kilise alanında 10-11. yüzyıla ait mezarlar bulunuyor. Bu mezarlarda küpe, yüzük ve seramik gibi ölü hediyeleri de tespit ettik" dedi.

Kazının bu sezonunda dikkat çeken buluntular hakkında bilgi veren Çelebi, “Bugünkü kazımızda bir amfora parçası bulundu. Ayrıca, üzerinde deniz yıldızı bulunan bir fosil de ortaya çıkarıldı. Kilise, 5-7. yüzyıl Bizans dönemine ait. 2021'den 2024 yılına kadar yaptığımız kazılarda yaklaşık 55 adet sanduka tipi basit toprak mezar tespit ettik” ifadelerini kullandı.