Asayiş

Doğu Kudüs’te Gerilim Tırmanıyor: Fanatik Yahudilerden Provokatif Eylemler

İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgalinin 57. yıl dönümünde binden fazla fanatik Yahudi, polis korumasında Mescid-i Aksa’ya baskın gerçekleştirdi.

Abone Ol

Doğu Kudüs’te tansiyon yükseliyor. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, İsrail'in Doğu Kudüs’ü işgalinin 57. yıl dönümünde bin 119 fanatik Yahudi’nin polis eşliğinde sıkı güvenlik önlemleri altında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlediğini duyurdu. Baskın sırasında bazı kapıların kapatıldığı bildirildi.

Ürdün’den Sert Tepki

Ürdün Dışişleri Bakanlığı da baskına sert tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, İsrail’e Mescid-i Aksa’nın kutsallığını koruma çağrısında bulunuldu. Ürdün, Mescid-i Aksa’nın himayesinin Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'ne ait olduğunu vurguladı ve bu tür provokatif eylemlerin bölgedeki tansiyonu artırdığına dikkat çekti.

Bayrak Yürüyüşü Öncesi Gerilim

Filistinli kaynaklar, akşam saatlerinde gerçekleştirilmesi planlanan provokatif Bayrak Yürüyüşü öncesinde yüzlerce fanatik Yahudi yerleşimcinin sabah saatlerinden itibaren işgal altındaki Doğu Kudüs’ün ana kapılarından biri olan Şam Kapısı’nda toplanmaya başladığını aktardı. İsrailli kaynaklar ise bu yürüyüşe 60 binden fazla kişinin katılmasının beklendiğini duyurdu.

İsrail’in 57 Yıllık İşgali

5 Haziran 1967'de başlayan ve Altı Gün Savaşı olarak bilinen çatışmaların sonunda İsrail, Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi, Golan Tepeleri ve Sina Yarımadası’nı işgal etti. Bu işgalin yıl dönümünde her yıl olduğu gibi bu yıl da aşırı sağcı fanatik Yahudi yerleşimciler tarafından Bayrak Yürüyüşü düzenleniyor.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında imzalanan anlaşma gereği, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor. Bu nedenle yapılan baskınlar ve provokatif eylemler, bölgedeki gerilimi daha da artırıyor.