Dolandırıcılar, özellikle internet üzerinden yemek siparişi veren öğrencileri hedef alıyor. Sipariş verilmeyen öğrencilere, "Siparişinizle ilgili sorun var, size bir kod gönderdik. Bu kodu paylaşın, iptal edelim" şeklinde mesajlar gönderiyorlar. Bu mesajlarla dolandırıcılar, yanlışlık havası yaratarak öğrencilerden onay kodlarını almaya çalışıyorlar. Bu kod paylaşıldığında ise dolandırıcılar hesaplardan para çekme yetkisi elde edebiliyor.

"Kodu Paylaşmak Dolandırıcılığa Davetiye Çıkarıyor"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan avukat Asiye Tuğçe Çakır, bu dolandırıcılık yönteminin son dönemde yaygınlaştığını ifade etti. Çakır, "Dolandırıcılar, yemek siparişi vermediğiniz halde sizi arayarak sipariş verdiğinizi iddia ediyor. İptal için telefonunuza gelen onay kodunu paylaşmanızı istiyorlar. Ancak bu kodu paylaştığınız anda hesabınızdan para çekiliyor" dedi. Çakır, bu tür dolandırıcılıkların önüne geçmek için gelen mesajlara ve aramalara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Üniversite Öğrencileri Dolandırıcıların İlk Hedefi

Dolandırıcıların, özellikle yeni eğitim yılıyla birlikte üniversite öğrencilerini hedef aldığını belirten Çakır, "Öğrencilerin, internet üzerinden daha fazla sipariş vermeleri bu dolandırıcıların iştahını kabarttı. Bu tür tuzaklara düşmemek için telefonunuza gelen mesajlarda ya da aramalarda size söylenen kodları kesinlikle paylaşmayın" dedi. Çakır, öğrencilerin bu tür durumlarda dikkatli olmaları ve mesajın geldiği kaynağı mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasına sayılı saatler! Demir bariyerleri önlem alındı Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasına sayılı saatler! Demir bariyerleri önlem alındı

Dolandırıcılık Sonrası Ne Yapılmalı?

Bir dolandırıcılık durumuyla karşılaşılması halinde yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Çakır, "İlk olarak en yakın karakola ya da adliyeye başvurulmalıdır. Özellikle son dönemde dolandırıcılar, sicili temiz kişileri kullanarak paralarını aktarmaya çalışıyor. Bilmediğiniz kişilerle IBAN bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının ve hesabınıza gelen paranın kaynağını bilmiyorsanız hemen kolluk kuvvetlerine bildirin" diye konuştu.

Dolandırıcılardan Korunmanın Yolları

Fatih Olgunçelik isimli bir vatandaş ise kendisine de zaman zaman bu tür dolandırıcılık mesajlarının geldiğini belirterek, "Bir süre önce bana da benzer mesajlar geldi. Kargo ya da yemek siparişi mesajı gibi görünüyor. Ben okumadan siliyorum ve herkese de bunu tavsiye ederim. Bu tür mesajların dolandırıcılık içerdiğini duyuyorum, bu yüzden dikkatli davranıyorum" dedi.

Kaynak: İHA