Ekonomi

Dolarda yeni zirve: 34 lira seviyesini aştı!

Hafta boyunca istikrarlı bir yükseliş sergileyen dolar, 34 lira seviyesini aşarak yeni bir tarihi zirveye ulaştı. Dün 33,96 seviyelerine kadar çıkan dolar/TL kuru, haftanın son işlem gününde sabah saatlerinde 34 lira eşiğini geçti ve saat 11.20 itibarıyla 34,0005 seviyesinde işlem görmeye başladı.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün yayımladığı bir blog yazısında dövize olan talepteki artışa dikkat çekmişti. Verilere göre, bireylerin döviz hesaplarında 1 milyar 182,40 milyon dolarlık bir artış yaşandı. Dolar/TL kuru haftalık bazda %1’in üzerinde bir artış göstererek 34,00150 seviyesine ulaştı ve böylece tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. TCMB’nin yazısında, döviz mevduat taleplerinin özellikle cari fazla ve Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkışlardan kaynaklandığı vurgulandı.

Küresel Ekonomik Belirsizlikler Etkili Oluyor

Dünya genelinde süregelen enflasyonla mücadele sürecinde sona yaklaşıldığı bir dönemde, özellikle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yıl sonuna kadar atacağı adımlar büyük bir merak konusu. Piyasa fiyatlamaları, Fed'in yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını öngörürken, bugün gerçekleşecek olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalar, piyasalardaki hareketliliği artırabilir.

Piyasaların Gözü Jackson Hole’da

Analistler, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndan çıkacak haberlerin yanı sıra ABD'deki yeni konut satışlarına da odaklanacaklarını belirtiyor. Teknik analiz açısından, dolar endeksinde 102,5 seviyesinin direnç, 100,0 seviyesinin ise destek olarak öne çıktığı ifade ediliyor.