Döviz piyasaları yeni haftaya yatay bir seyirle başladı. Dolar/TL, günün ilk işlemlerinde 33,07 TL ile zirveye yakın bir performans sergilerken, Euro/TL ise 35,82 TL civarında işlem görüyor.

Bugün, ekonomi gündeminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldığı Para Politikası Kurulu toplantısının özetleri dikkatle izlenecek. Ayrıca, Temmuz ayına ait ekonomik güven endeksi ve 2023-2100 nüfus projeksiyonları gibi veriler de yatırımcılar tarafından değerlendirilecek. Bankacılık sektörünün Haziran ayı performansı da piyasaların radarında.

Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları

Piyasalarda, fazla likidite ve gecelik faiz oranları yakın takibe alındı. Gecelik faiz oranları, ay ortasında politika faizinin altına düşmüş, ancak depo ihalelerinin desteğiyle geçen hafta başında tekrar politika faizinin üzerine çıkmıştı. Fazla likiditenin miktarı ise dün itibarıyla 320 milyar TL'ye yükselmiş durumda.

Küresel ölçekte, gözler yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Piyasalar, Fed'den yarın için herhangi bir faiz indirimi beklemiyor; ancak ilk faiz indiriminin Eylül ayında 25 baz puan olarak gerçekleşmesi fiyatlanıyor. Fed yetkililerinden ise gevşeme yanlısı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, faiz indirim döngüsünün şu anda değerlendirilmediğini belirterek, indirimler başladığında da sıkı duruşun korunacağını vurguladı. Akçay, enflasyon beklentilerinde ve iç talep dengelenmesinde "kalıcı iyileşmeler" sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ifade etti.

Muhabir: Haber Bülteni