Türkiye’nin dört bir yanında kalelerden evlere, sosyal alanlardan yollara kadar birçok yapının inşasında kullanılan taşlar, ustaların elinde sanat eserine dönüşüyor. Ancak bu sanatı yaşatan ustaların sayısı her geçen gün azalıyor. Özellikle Erzincan’da yok denecek kadar az kalan taş duvar ustaları, büyük bir talep gördükleri için randevu ile çalışıyor. Yaz aylarında Erzincan’da hizmet veren ustalar, kış mevsiminde ise Ege bölgesine, özellikle Muğla'ya giderek taş evler inşa ediyorlar

Taşı Sanata Dönüştüren Ustalar

Taş duvar ustalığı, sadece fiziksel güçle yapılan bir iş olmaktan öte, ince işçilik ve sanat gerektiriyor. Erzincan’da taş ustalığı yapan Şakir Alkan, işin zorluğunu ve estetik boyutunu şu sözlerle dile getiriyor:
"Taşları çekiçle işleyip harçla duvar yapıyoruz. Güzel bir işçilikle bir eser ortaya çıkarmaya çalışıyoruz."
Alkan, bu sanatın yok olmaması gerektiğini vurgularken, yeni nesil ustalar yetiştirmek istediklerini belirtiyor. Ancak mesleğe ilgi az ve mevcut ustaların sayısı da giderek düşüyor.

100 Bin Lira Maaş Ama Eleman Bulunamıyor

Günlük kazançlarının 3 bin 500 ila 4 bin lira arasında değiştiğini belirten Alkan, taş duvar ustalarının aylık gelirinin 100 bin liraya kadar çıktığını ifade ediyor. Ancak bu yüksek kazanca rağmen, bu mesleği öğrenmek isteyenlerin sayısı yok denecek kadar az. Alkan, “Biz bu işin sanatkârıyız. Bizden sonra gelenlere de bu işi bırakmayı istiyoruz.” sözleriyle, taş ustalığının sürdürülebilirliğine olan inancını vurguluyor.

Makine Değil, El Emeği

5 yıldır taş duvar ustalığı yapan Cevdet Akar ise bu mesleğin tamamen el emeğine dayandığını belirtiyor. Akar, “Taşlar makineden geçmediği için biz her şeyi elle yapıyoruz. Taşı istediğimiz şekle sokuyoruz. Bizim işimiz bu” diye ekliyor. Taşların doğal yapısını koruyarak işlemek, her bir ustanın el becerisine ve sanat anlayışına bağlı.

Depremzede çocuğa koruyucu aile Depremzede çocuğa koruyucu aile

Gurbetçiler de Taş Duvarı Tercih Ediyor

Almanya’da yaşayan ve yaz aylarında Erzincan’a gelen gurbetçi Hıdır Yıldız da bahçesi için taş duvar yaptırmayı tercih edenlerden. Yıldız, “Erzincan’da taş duvar ustası bulmak çok zor. Bu nedenle randevu ile çalışmak zorunda kalıyoruz” diyerek ustalara olan talebin ne kadar yüksek olduğunu vurguluyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı