Elazığ'ın en büyük tarihi yapısı olan Maden Hükümet Konağı, büyüklüğü ve mimarisiyle dikkat çekiyor. 2 kat ve 23 odadan oluşan konak, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından kaymakamlık binası olarak hizmet vermeye devam ediyor.

133 yıllık geçmişe sahip Maden Hükümet Konağı, Elazığ'ın yapısal açıdan en büyük tarihi konağı olarak öne çıkıyor. 2 katlı ve 23 odalı bu tarihi yapı, birçok depremi atlatmış ve restorasyon çalışmalarının ardından kaymakamlık binası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hem turizme hem de ilçe halkına hizmet veren konak, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Tarihi ve Mimari Özellikleri

Bakır Maden Kültür, Turizm, Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Deniz Seyrek, konağın tarihine dair bilgiler paylaştı. Seyrek, "Maden Hükümet Konağı, Elazığ’ın yapısal açıdan en büyük tarihi hükumet konağıdır. Konağın geçmişi 134 yıl geriye dayanıyor. 18. yüzyılda bu yerde bir maden eminliği sarayı bulunuyordu. Ancak bu sarayın harap hale gelmesi üzerine 1891 yılında mevcut yerine yeni bir Maden Hükümet Konağı yapılmasına karar verilmiş ve bina inşa edilmiştir. İki yıl öncesine kadar harap halde olan hükümet konağı, Maden Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi tarafından restore edilerek tekrar asıl vasfına kavuşturulmuştur" dedi.

23 Odasıyla Tarihe Işık Tutuyor

Konağın tarihiyle ilgili bilgi kirliliğinin olduğunu belirten Seyrek, "Devlet arşivlerinde yaptığımız araştırmalar ve bina üzerinde girişte bulunan pencere üstündeki yazıtın okunmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından binanın 1891 yılında inşa edildiği anlaşılmış oldu. Hükumet konağı, saat kulesi ile birlikte Maden turizmine, vatandaşa ve halka hizmet etmeye devam ediyor. 2001 yılında tescillenmiş ve koruma altına alınmış bir eser. Hükumet konağının 23 odası var ve iki kattan oluşuyor. Bugün de kaymakamlık vasfıyla hizmet ediyor" diye konuştu.

Haymana Belediyesinden büyük hizmet: Mahallelerin su sorunları bir bir çözülüyor Haymana Belediyesinden büyük hizmet: Mahallelerin su sorunları bir bir çözülüyor

Maden Hükümet Konağı, hem tarihi dokusuyla hem de mimarisiyle Elazığ’ın önemli turistik ve kültürel değerlerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir.

Kaynak: İHA