Ekonomi

Emekli ve memur maaş zammı ne zaman açıklanacak? (2024) Emekli maaş zammında son durum

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, yaklaşan temmuz ayıyla birlikte büyük merak konusu oldu. Memur ve emekliler, 6 aylık enflasyon farkına bağlı olarak alacakları temmuz zammını dört gözle bekliyor. Emekliler, 5 aylık enflasyon verilerine göre yüzde 22,72'lik bir zam aldı. Peki, emekli maaş zammı ne kadar olacak? Emekli maaşına zam konusunda konuşulan senaryolar neler?

Abone Ol

Her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı da alan memur ve emekliler, temmuz ayında 6 aylık enflasyon farkına göre zam alacaklar. Peki, 2024 yılında memur ve emekli maaşı temmuz zammı ne kadar olacak? Emekli maaş zammı için hangi formüller konuşuluyor?

Emekli Maaşına Zam Oranı

Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verileri doğrultusunda, 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlendi. Böylece emekliler, mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 enflasyon farkını hak etmiş durumda. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 25,46 olarak hesaplanacağı öngörülüyor. Haziran ayı enflasyon verileri de bu oranla paralel gelirse, emeklilerin temmuz ayında alacakları zam oranı yüzde 25,46 olacak.

Emekli Maaşı Zam Formülleri

En Düşük Aylık Artışı: Milliyet'in haberine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için şu anda 10 bin TL olan en düşük aylığa, enflasyon farkı dışında bir artış yapılmazsa, kök aylıkları 6 bin - 8 bin TL aralığında olan emekliler devlet katkısıyla 10 bin lira almaya devam edecek ve aylıklarına enflasyon zammı yansımayacak. Ara zam döneminde taban maaşın yeniden belirlenmesi talepler arasında.

Yeni Taban Maaş: Beklentiler, Hazine katkısıyla kök aylıklar değişmeden 13-15 bin lira arasında yeni bir taban maaşın belirlenmesi yönünde. Ayrıca kök aylıkların yükseltilerek 10 bin liraya çekilmesi de konuşulan formüller arasında.

Memur Emeklilerine Refah Payı: Temmuz ayında memur emeklilerinin aylıklarında refah payı beklentisi var. Yılbaşında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamlarının memur emeklileriyle eşitlenmesi nedeniyle, temmuzda memur emeklilerinin zam oranlarının geride kalacağı öngörülüyor.

Eşit Zam Talebi: Tüm emeklilerin zamlarının eşitlenmesi yönünde talepler de bulunuyor. Ancak şu anda emekliler için kesinleşen bir formül yok. Bayram izninin dönüşünde yeni bir gelişme olmazsa, emekli maaşlarının enflasyon oranında zamlanması bekleniyor.