Ekonomi

Enflasyon açıklandı sigara, alkol, akaryakıt fiyatları uçtu!

Bugün açıklanan Haziran ayı enflayon verileri sonrası sigara, alkol ürünleri ve akaryayıt fiyatlarına yapılacak zamlar da netleşti.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) tarafından haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte birçok ürünün zam oranları da netleşti. Açıklanan verilerle birlikte sigara, akaryakıt ve alkol ürünlerine gelecek zam oranları da hesaplandı.

SİGARA FİYATLARI

ÖTV artışıyla birlikte sigaradan alınan maktu vergi tutarı, 4,8058 liradan yaklaşık 1 liralık artışla 5,7424 liraya yükseldi. Bu artışla birlikte, 1 paket sigaranın maktu vergi tutarı yaklaşık 1 lira arttı.

Uzmanlar, sigara firmalarının bu vergi artışını satış fiyatlarına 5 lira olarak yansıtacağını öngörüyor Halihazırda 70 TL'ye satılan 1 paket sigara üzerindeki vergi yükü şöyle olacak:

• Satış fiyatı: 70 TL
• Nispi vergi (Yüzde 57): 39.90 TL
• Maktu vergi (paket başına): 5.74 TL
• Nispi + Maktu: 45.64 TL
• KDV: 11.67 TL
• Toplam vergi yükü: 57.31 TL

AKARYAKIT FİYATLARI

TÜİK'in haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte akaryakıta gelen zam oranı da belli oldu. Motorin, benzin ve otogazdaki maktu ÖTV tutarlarına yüzde 19,49 oranında zam geldi. Bu artışla birlikte maktu ÖTV tutarları benzinde 11,29 TL'ye, motorinde 10,59 TL'ye, otogazda ise 8,67 TL'ye çıktı. Bu zam oranlarına yüzde 20 KDV de eklenerek, litrede motorine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 20 kuruş, otogaza ise 1 lira 70 kuruş zam yapılmış oldu.

ALKOL ÜRÜNLERİNE ÖTV ZAMMI

TÜİK'in enflasyon verileriyle birlikte alkol ürünlerine de zam geldi. ÖTV artış oranı, Yurt İçi ÜFE'ye göre belirleniyor ve yılın ikinci yarısında Yurt İçi ÜFE yüzde 25,6 oranında gerçekleşti.
Bu verilere göre alkollü içki ve akaryakıtta ÖTV zammı yüzde 25,6 olarak belirlendi. Artış sonrası, biranın asgari maktu vergi tutarı 7,76 liraya yükseldi. Bu artışla birlikte litrelik rakının satış fiyatının yaklaşık 1200 liraya çıkacağı öngörülüyor.