Yaşam

Erzurum’un lezzetleri Başkent’i saracak

Başkent Millet Bahçesi'nde düzenlenen Erzurum Çağ Kebabı ve Yöresel Ürünler Festivali, Erzurum’un yöresel lezzetlerini 4 gün boyunca Başkent Ankaralılarla buluşturacak.

Abone Ol

Başkent Millet Bahçesi'nde düzenlenen Erzurum Çağ Kebabı ve Yöresel Ürünler Festivali, 26-29 Eylül 2024 tarihleri arasında Başkent Ankara'da gerçekleştirilecek. Festival, Erzurum’un zengin mutfak kültürünü ve folklorik değerlerini Ankaralılarla buluştururken, yerel halk ve çevre illerden gelen misafirlere Erzurum’un meşhur çağ kebabı ve yöresel ürünlerinin tadına varma fırsatı sunacak.

Festivalin açılışında, Cağ Kebabı yeme yarışması düzenlenecek. Yarışmaya katılmak isteyenler için heyecan dolu bir yarışma olacak aynı zamanda Erzurum Çağ Kebabı ve Yöresel Ürünler Festivali'nde, Erzurum’un eşsiz lezzetleri tadılırken, yerel sanatçılar da Ankaralılarla buluşacak. Sanatçılar arasında, Eylem Gürbüz, Ömer Koç, Neslihan Sultan, Akif Güzel, İlayda Aydoğdu, Nihat Nişancı, Çelebi Cankal, Yaşar Tanrıverdi, Özkan Taşıyan, Sinan Ataç gibi isimler bulunuyor.

26-29 Eylül 2024 tarihleri arasında Başkent Millet Bahçesi'nde düzenlenecek olan festival, her gün sabah 11.00'den akşam 22.00'ye kadar açık olacak. Katılımcılar, bu saatler arasında festivali ziyaret ederek, Erzurum’un meşhur lezzetlerini tatma fırsatı bulacaklar.

Lezzetiyle Hayran Bırakan Erzurum Yemekleri Neler?

Erzurum, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir ilimizdir. Özellikle kış turizmi ile tanınan Palandöken’den, tarihi dokusuyla öne çıkan Uzundere ve Horasan’a kadar uzanan bu şehir, sadece doğal güzellikleriyle değil, zengin mutfağıyla da anılmaktadır. Peki, Erzurum’un yöresel lezzetleri neler?  İşte, bu sorunun cevabını bulabileceğiniz, Erzurum’un en meşhur lezzetleri!

Cağ kebabı, Erzurum mutfağının en önemli lezzetlerinden biridir. Dinlendirilmiş kuzu veya keçi etinin yatay pişirilmesiyle hazırlanan bu kebap, Koç Cağ Kebap gibi ünlü mekanlarda tadılabilir. Cağ kebabı, Türk mutfağında özel bir yere sahiptir. Aşotu Çorbası, yoğurt, buğday, yumurta ve soğan ile hazırlanarak, kişniş ile lezzetlendirilir. Erzurum’un en popüler çorbalarından biridir. Kesme çorba, elde açılan hamurun şeritler halinde kesilmesiyle yapılan eriştelerle hazırlanır. Salçalı ve mercimekli çeşitleriyle bilinen bu çorba, Erzurum’un en sevilen yemekleri arasında yer alır. Lor dolması, lor peyniri, kaymak ve bulgur ile yapılan iç malzemenin karalahana yapraklarına sarılmasıyla hazırlanır. Bol tereyağı ile yapılan bu lezzet, Erzurum ziyaretçilerinin unutamayacağı tatlar arasında yer alıyor. Çiriş, etli yemekleri ile ünlü olan Erzurum mutfağında yer alan bir sebze yemeğidir. Çiriş otları, soğanla kavrularak lezzetli bir yemek haline getirilir. Bu yemek, bölgenin sevilen lezzetlerinden biridir. Patatesli borani, patates, yoğurt ve sarımsağın birleşimiyle oluşan bir yemektir. Kolay hazırlanması ve lezzetiyle dikkat çeken bu yemek, Erzurum’da hemen her evde sunulan ikramlar arasındadır. Su böreği, Erzurum’un kendine has tel peyniri ile yapılır. Hamuruna yumurta eklenerek hazırlanan bu börek, özellikle kahvaltılarda tercih edilen enfes bir lezzettir. Erzurum ketesi, süt, sıvı yağ, şeker ve maya ile yapılan bir hamur işidir. Türkiye genelinde sevilen bu lezzetin Erzurum usulü, sofralarda vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Kadayıf dolması, bol cevizli iç harcı ve çıtır çıtır kadayıfı ile ünlü bir tatlıdır. Şerbetli tatlılar arasında öne çıkan bu lezzet, Erzurum mutfağının en gözde tatlarından biridir. Kadayıfçı Muammer Usta, bu tatlıyı tatmak için ideal bir adres. Gaysefe, kuru meyveler ve kuru yemişlerin tereyağı ile pişirilmesiyle yapılan özel bir tatlıdır. Şeker oranını büyük ölçüde doğal meyvelerden alan gaysefe, Erzurum’un sevilen tatlıları arasında önemli bir yere sahiptir.