İzmir'de tedavi gördüğü hastanede bu sabah saat 11.30 sularında vefat eden Galip Mendi, Türk askerî tarihine derin izler bıraktı. Vasiyeti gereği Ankara'da toprağa verilecek olan Mendi'nin cenaze programı ise henüz netleşmedi. Peki, Galip Mendi kimdir? Galip Mendi nerelidir? İşte, Galip Mendi hakkında merak edilen tüm detaylar…

Galip Mendi kimdir?

15 Mart 1951 doğumlu olan Galip Mendi, 1970 yılında Kara Harp Okulu'ndan asteğmen rütbesiyle mezun olduktan sonra, 1971 yılında Piyade Okulu'ndan teğmen rütbesiyle mezun olarak Türk Kara Kuvvetleri'nde çeşitli görevlerde bulundu. 1985 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olarak kurmay subay unvanını kazandı ve kariyerine Muğla'da Piyade Tabur Komutanlığı, Maltepe Askeri Lisesi'nde Harekât ve Eğitim Şube Müdürlüğü gibi görevlerle devam etti.

Mendi, 1992-1994 yılları arasında Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde önemli görevler üstlendi. 1998 yılında tuğgeneral rütbesine terfi eden Mendi, bu dönemde 1. Komando Tugay Komutanlığı ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı gibi kritik görevlerde bulundu. 2007 yılında korgeneral rütbesine terfi eden Mendi, Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı ve Denetleme Başkanlığı (ATASE) gibi önemli pozisyonlarda yer aldı.

Ümit Uysal kimdir? Nereli? Ümit Uysal kimdir? Nereli?

2012 yılında orgeneral rütbesine terfi eden Galip Mendi, 2. Ordu Komutanlığı'na atanarak TSK'daki en yüksek görevlerinden birine ulaştı. 2014 yılında Ege Ordusu Komutanlığı, 2015 yılında ise Jandarma Genel Komutanlığı görevlerine atandı.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ VE EMEKLİLİĞİ

Orgeneral Galip Mendi, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Emir Subayı ve Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş tarafından derdest edilmişti. Ertesi gün kurtarılan Mendi, kısa süre sonra strese bağlı sağlık sorunları nedeniyle GATA'da tedavi altına alındı. Ağustos 2016 Yüksek Askerî Şura kararları ile yaş haddi nedeniyle emekli edilen Mendi, askeri kariyerine noktayı koymuştu.

Galip Mendi, görev süresi boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Başarı Madalyası ve TSK Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı. Türk askerî tarihine damga vuran Mendi, görevleri boyunca birçok başarıya imza attı.

Evli ve iki çocuk babası olan Galip Mendi, İngilizce bilmekteydi.

Muhabir: Haber Bülteni