Hazine ve Maliye Bakanlığı, dolaylı vergi gelirlerindeki düşüşü telafi etmek amacıyla yeni gelir kaynakları yaratmayı hedefliyor. Bu kapsamda, gayrimenkul sektörüne odaklanıldı.

VERGİ AVANTAJLARININ KALDIRILMASI TARTIŞILIYOR

HaberTürk’ten Rahim Ak’ın aktardığına göre; bakanlık, özellikle Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) üzerindeki vergi avantajlarını gözden geçiriyor. GYO'lara kâr dağıtım zorunluluğu getirilmesi veya vergi avantajlarının kaldırılması gibi konular tartışılıyor. Ayrıca, gayrimenkul satışında vergi muafiyet sınırının 5 yıldan 2 yıla indirilmesi de gündemde. Bu muafiyetin kademeli olarak 10 yıla kadar uzatılması da daha önce önerilmiş ancak yasalaşamamıştı.

Merkez Bankası faiz kararını 17 Ekim'de açıklıyor! Merkez Bankası faiz kararını 17 Ekim'de açıklıyor!

GAYRİMENKUL ALIM SATIMINDA EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLU

Maliye Bakanlığı, ev alım satımında belediyelerin belirlediği emlak vergisi rayiç bedeli üzerinden alınan harç ve gelir vergisinin tam olarak elde edilebilmesi için ekspertiz raporunu zorunlu hale getirmeyi planlıyor. Şu anda, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de gayrimenkul alım satımında ekspertiz raporu sunması zorunlu. Bu uygulama, yerli alıcı ve satıcılar için de geçerli olacak. Gerçek satış bedeli üzerinden değil, belediyelerin belirlediği vergi değeri üzerinden yapılan alım-satım işlemleri, çeşitli vergi kayıplarına neden oluyor.

KİRA VERGİSİNDE YENİ DÜZENLEMELER

Kira vergisinde istisna ve indirimin kaldırılması da gündemde. Şu anda kira geliri vergisi ödeyenler, belirli bir miktar istisnayı düştükten sonra kalan tutar üzerinden vergi ödüyor. Ancak, bu istisna ve indirimin kaldırılması, düşük kira geliri olanların da vergi ödemesini gerektirecek. Maliye bürokrasisi, bu düzenlemenin düşük gelirli kiracılara olumsuz etkisi olacağı gerekçesiyle kaldırılmasına sıcak bakmıyor. Öte yandan, götürü gider indiriminin tamamen kaldırılması da tartışılıyor.

Muhabir: Haber Bülteni