Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı

İstanbul'da ehliyetsiz araç kullanarak ölüme neden olan Timur Cihantimur'un annesi Eylem Tok'un yurtdışına kaçmasıyla birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi için savcılığa resmi bir yazı gönderdi. Bu yazıda Tok'un "suçluyu koruma" ve "delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarından iadesinin talep edildiği belirtildi.

İade İçin Gerekli Şartlar Karşılanıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda, Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi için iki suçun da gerekli şartları karşıladığı vurgulandı. Yazıda, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Hükümeti'nden alınan yeni bilgilere dayanarak, Eylem Tok'un iadesiyle ilgili olarak iki suçun da ABD ile Türkiye arasındaki ikili iade anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığını tespit etti" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin Talebi Güçlendi

Açıklamada, başlangıçta sadece "suçluyu koruma" suçlamasının mahkemeye iletilmesi gerektiği değerlendirildiği belirtilirken, Türkiye'nin sunduğu yeni bilgilerin "delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme" suçunun da değerlendirilmesi gerektiğini gösterdiği ifade edildi. Bu yeni bilgiler, Türkiye'nin iade talebini güçlendirdi ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu suçları iade anlaşması kapsamında değerlendirmesine yol açtı.

Sürecin Hızlanması Bekleniyor

Bakanlık tarafından, Eylem Tok'un yargılandığı Boston Federal Mahkemesi Savcısı Kristin Kearney'e hitaben dosyaya eklenen yazıda, Türkiye'nin yeni bilgileri diplomatik kanaldan Bakanlığa sunmasının ardından, Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin orijinal talebindeki her iki suçun da iade anlaşması çerçevesinde olduğunu belirten yeni bir deklarasyon imzalamayı öngördüğü belirtildi.

Muhabir: Haber Bülteni